Mördarsniglar - hur bekämpar du dem?

Metoder för att bekämpa mördarsniglarna

Vi har djupdykt i forskning och undersökningar och också frågat fler än 3400 trädgårdsentusiaster (läs svensk statistik om mördarsnigeln) om hur man bäst bekämpar mördarsniglar. Här är de metoder som verkar mest effektiva.

När du väl har etablerade mördarsniglar i din trädgård är det svårt, kanske omöjligt, att helt bli av med dem. Men det finns metoder att hålla dem i schack.

Plocka mördarsniglar och döda dem

Att helt enkelt plocka sniglarna och döda dem är den vanligaste metoden för snigelbekämpning och den används av fler än sju av tio som är drabbade av mördarsniglar, enligt vår snigelenkät. Men metoden kräver tålamod och att man är beredd att manuellt och handfast ta livet av sniglarna.

Du behöver vara ihärdig men det ger resultat. Om du har begränsat med sniglar så kan det räcka med att du håller på ett par veckor tidigt på våren för att ge dig en skapligt lugn säsong, ibland får man hålla på i flera år innan det blir lite någon tydlig minskning av mördarsniglarna. Det är viktigt att du inte helt släpper taget, då får du snart börja om med bekämpningen.

Var hittar jag sniglarna?

Gömslen och bete är två bra metoder att underlätta snigel-jakten. Placera ut plankor, stenar eller presenningar och skapa platser där det är fuktigt och svalt. Eller lägg ut beten, till exempel bananskal, ruttna äpplen, uppblött hund- eller kattmat, eller annat gott för sniglarna så de samlas på en plats. Många odlar tagetes på strategiska ställen, det är en snigelfavorit. 

Sniglarna är mest aktiva under dygnets mörka timmar så ut och leta tidigt på morgonen eller på kvällen. Ficklampa är bra.  

Hittar du ägg så ska du självklart förstöra dem. Snigeläggen ligger i grupp, ofta skyddat på marken, de ser ut som en klump mjuka frigolitkulor. Du förstör dem enklast genom att krossa äggen.

Det är viktigt att börja plocka tidigt på våren, du vill hinna få bort så många sniglar som möjligt innan de hinner lägga sina första ägg för säsongen. Sniglarna övervintrar nedgrävda i marken och dyker upp när det börjar bli varmt. Men fortsätt sedan, många plockar sniglar varje morgon och kväll. 

Hur dödar jag mördarsniglarna?

När du hittar en mördarsnigel så behöver den dödas. Använd inte salt eller kalk som vissa rekommenderar, det finns mycket snällare sätt att döda sniglarna.

Här är några metoder att döda mördarsniglarna:

  • Klipp snigeln en halv centimeter bakom huvudet, använd en sax, en sekatör eller en vass spade. En vässad maskros-sticka är också effektiv. Om du lämnar de döda sniglarna på marken så lockar de fram nya som du också kan plocka.
  • Lägg sniglarna i ett stort kärl och häll kokande vatten över dem. De dör direkt.
  • Lägg sniglarna i en påse och frys in dem. Efter två dygn i frysen är det helt tryggt att antingen gräva ner dem ute eller helt enkelt slänga dem i kommunala soporna.
  • Många trampar ihjäl sniglarna.Foto: ginasanders

Pellets/korn med järn-preparat

Många använder järnsulfat/fosfat som komplement till att plocka och döda sniglar. Fler än 3 av 10 snigeldrabbade i vår undersökning använder järn-preparat i sin snigelbekämpning, oftast kombinerat med att plocka och döda sniglar.

Det finns flera preparat med järnfosfat på marknaden som är godkända för användning i trädgårdar och som dödar sniglar effektivt (till exempel Ferroslug, SnigelFritt och Ferramol). De är även godkända för ekologisk odling.

Preparat mot mossa som innehåller järnsulfat är också effektivt mot sniglar och betydligt billigare än snigelpreparaten, men järnsulfat är inte tillåtet att sälja som snigelgift. Mossmedlen har inga lockämnen, men kan blandas med tex mjöl eller havregryn för att locka sniglarna till att äta medlet.

Det är viktigt att komma ihåg att de här järn-preparaten inte är selektiva just till mördarsniglar, det kommer döda de sniglar som äter av det. Däremot är de enligt säkerhetsdatabladen säkra för människor, däggdjur och fåglar. 

Du kan välja att strö ut preparaten på marken men det är bättre att lägga järn-medlen i en burk där snigeln kan krypa in, så att regn och fåglar inte förstör preparaten (fåglarna tar ingen skada, de mår bra av järntillskott).

Ta plastburkar med lock, tex glass-byttor, och klipp ingångar i överkant till sniglarna. Sätt på locket och ställ ut. När snigeln äter av medlet tappar de aptiten och dör efter några dagar.

Robotgräsklippare (och elstängsel)

Många berättar att deras problem med sniglar minskat väsentligt efter att de installerat robotgräsklippare.

Det är inte tydligt om det är gräsklippningen i sig som reducerar antalet sniglar eller om det är den strömförande tråden kring gräsmattan som skyddar skapar en barriär som sniglarna inte vill gå över. Men effektivt verkar det vara!

 


Ankor eller höns

De som har lyxen att kunna ha frigående ankor eller höns på gården har skaffat sig fina partners i snigel-kampen. De i vår enkät som skrev att de hade frigående fjäderfä på gården sa alla att deras problem med sniglar mer eller mindre försvunnit.  

Ankorna äter sniglar (och ägg säkert) och hönsen pickar i sig ägg och småsniglar. 

Fler artiklar och quiz i nyhetsbrevet!

Nematoder

Nematoder är en mikroorganism som angriper sniglarna. Det finns nematod-preparat i handeln som är godkända för snigelbekämpning, till exempel Nemaslug. De är ofarliga för husdjur, bin, fåglar, igelkottar och barn. 

Nematoderna köps som färskvara, de förvaras i kylskåp tills de ska användas. Vid snigelbekämpning vattnar man jorden med en blandning av vatten och nematoder. Jorden ska vara varmare än 5C, men man kan alltså behandla tidigt på våren när de små övervintrade sniglarna kommer till ytan.

Behandlingen är dyr men effektiv mot små sniglar. De fungerar sämre på stora mördarsniglar vars tjocka hud skyddar mot nematoderna. Men det finns ett trick för att göra metoden väldigt effektiv även för stora sniglar, den Norska metoden. 

Hur fungerar 'Norska metoden'?

Den 'norska metoden' utnyttjar det faktum att mördarsniglarna är kannibaler. Man samlar in ett stort antal sniglar och lägger dem i en hink med nematodlösning. Även stora sniglar blir då infekterade. När de dött klipps sniglarna i hälften och sprids ut i trädgården. De infekterade sniglarna äts upp och nematoderna sprids vidare. Metoden kan vara väldigt effektiv.

Snigelfällor

En snigelfälla kan man enkelt tillverka själv. Det kan till exempel vara en tom mjölkkartong utan lock, en glass-bytta med några hål i sidan (och locket på) eller en stor PET-flaska där man skär av öppningen och vänder inåt så det blir svårt för snigeln att ta sig ur.

Aptera fällan med något som sniglarna gillar. Många använder öl som lockmedel, sniglarna lockas och drunknar i ölen. Fällan fungerar såklart även med torra lockmedel, men då får man döda sniglarna själv när man tömmer fällan.

Snigelfällor är inte de mest effektiva metoderna men experimentera gärna med olika fällor och olika lockmedel. Snigelfällorna kan såklart göras roligare än bara tomma mjölkkartonger, det kan bli ett roligt pyssel med ungarna. Det finns också lite mer dekorativa fällor att köpa i trädgårdsbutiker.

Snigelbarriärer

I vår enkät listades många knep att skydda odlingar mot sniglar, till exempel fysiska barriärer, koppartejp, kalksträngar, vattenglas-ytor, aska, kaffepulver, kalk och äggskal. Du blir inte av med några sniglar med hjälp av barriärer, men du kan i alla fall skydda dina odlingar. Framför allt vattenglas och fysiska barriärer som snigeln inte kan ta sig över verkar effektivt. 

Fler råd för att bekämpa mördarsniglar

Uppmuntra grannarna att samarbeta

Prata ihop dig med grannarna och se till att ni gör gemensam sak. Om ni alla är uppmärksamma och bekämpar sniglarna så ökar ni chansen att hålla odjuren i grannskapet under kontroll.

Kolla ny jord och nya plantor noga

Mördarsniglarna kommer oftast till ett nytt område genom jord eller växter som flyttas från ett område där sniglar redan etablerat sig. Det kan vara i schaktmassa, kompostjord, gödsel eller med växter. Se till att hålla ordentlig koll om du eller grannar tar hem nytt material till trädgården. För växter så är det såklart säkrast att arbeta med fröer, sticklingar eller bar-rotat.

Men självklart kan man fortfarande köpa växter eller ta emot som gåvor! Granska noga alla plantor som du tar in i din trädgård så att det inte ligger ägg eller småsniglar gömda i jorden. Även köpt jord och gödsel behöver tittas igenom. Äggen är små genomskinliga eller vita mjuka kulor, 3-4mm i diameter. De ligger ofta i klumpiga grupper av ägg. Skölj gärna rotsystemet med ljummet vatten.

Sätt inköpta växter i karantän i 6-8 veckor så att alla eventuella ägg hinner kläckas, låt dem sitta kvar i krukan och håll uppsikt så det inte dyker upp några sniglar.

Håll din trädgård o-mysig för mördarsniglarna

Håll efter din trädgård och ta bort eller skydda ställen som är extra trivsamma för sniglarna.

  • Komposten är ett favorit-tillhåll: mycket att äta, mörkt och fuktigt. Se till att ha en sluten kompostbehållare.
  • Vattna sparsamt i trädgården och på gräsmattorna, sniglarna gillar fukt och blöta. Om du behöver vattna, gör det på förmiddagen och vattna bara där det behövs.
  • En trädgård ska inte vara för ordnad men fundera på att städa undan högar med blöta löv och annat som sniglarna kan tycka extra bra om. Håll gräset kortklippt och ta bort fallfrukt och annat snigel-gott.
  • Skapa hinder och barriärer kring dina odlingar som gör det enklare att se sniglarna. Det kan vara breda grusgångar eller sågspån.  

 

Har du fler tips på hur man kan bekämpa mördarsniglar? Kommentera gärna här!

Dela gärna information från den här artikeln, men ange källan med en länk till den här sidan!

Vad tycker du?

Hela denna text är upphovsrättsskyddad av Gecko Trädgårdsbutik. Citera oss gärna, men ange då källan med en länk till denna sida.