10 galna trädgårdspatent

Trädgårdspatent

Jag erkänner, jag är lite svag för gamla patent. Kan förlora timmar med att läsa och förundras över fantastiska beskrivningar av smarta eller galna uppfinningar, och fundera på alla uppfinnare som drömt om att göra stora pengar på sina idéer.

Här är några roliga, intressanta, smarta och tokiga patent som kanske kan inspirera i trädgårdsarbetet.

Uppfinningar för trädgårdsentusiasten

Edward Krafs-hand (?)

Minns du Edward Scissorhands? Då minns du hur fint det går att klippa trädgårdsbuskar när man har saxar till händer. Lite samma idé kan man kanske tänka sig med de här handskarna med inbyggda krafsor. Det finns flera varianter, till exempel en mekanisk ogräskrafsa för tummen, en handske med krafsor för alla fingrarna och en handske med löstagbara naglar.

Konstgjorda växter

Ett tidigt patent för konstgjorda växter godkändes redan 1878. Patentet beskriver en kostgjord stam med fästpunkter för blad och blommor. Utvecklingen har såklart gått vidare med mängder av smalare patent, till exempel på ett koncept för att bygga billiga konstgjorda bonsier från 1970.

Bonsai av vinranka

Tänk dig att du svetsar ihop en ställning som är krokig och vind och ser ut som grenarna på en miniatyriserad gammal ek. Sedan planterar du en växt i krukan, låter rankorna klänga på ställningen, och klipper växten så att 'grenarna' grönskar. Vips har du en bonsai, precis som i det här patentet som godkändes 2011. Och du behöver inte vänta 30 år på att eken ska växa till sig.

Justera äppelskörden

Vissa äppelsorter ger rikligt med frukt endast vartannat år. För att justera skörden föreslås i detta patent att man helt enkelt bränner bort hälften av trädets blommor med den smarta anordningen de patenterade 1880, en sorts avgränsad fackla med en fotogen-indränkt bommulstuss längst upp. Med verktyget når man enkelt de blommor som annars är utom räckhåll.

Fler artiklar och quiz i nyhetsbrevet!

Kratta utan att skada

Den här uppfinningen från 1945 beskriver en kratta där mitten av krattan är undanböjd, så man kan kratta nära och över sin lilla planta utan att den känsliga växten skadas. Avståndet kan enkelt justeras genom att dra isär delarna och fästa med vingmuttrarna.

Trädgårdsvagnar de-luxe

Det finns mängder med mer eller mindre utstuderade trädgårdskärror att hitta bland patenten. Favoriten är kanske den här, mest för att det ser så avslappnat ut att pyssla med växterna, och för det lilla parasollet.

Amazon

Det vore inte 2000-talet om det inte våra internet-jättar också lämnat in mängder av patentanmälningar inom alla områden. Amazon lämnade 2014 in ett patent som beskriver en tjänst där kunden skickar in fotografier på sin trädgård och de automatiskt rekommenderar prylar och växter som de tycker passar, beroende på läge, hur solen faller in, osv. Bildanalys och smarta algoritmer, till vår tjänst.

Råttfälla

Smådjuren kan vara besvärliga men det finns mängder av lösningar om man bara mödar sig att leta lite bland gamla patent. En favorit är den här lite överdrivet våldsamma råttfällan från 1882, med en revolver monterad via en liten fjäder till avtryckaren. Bara att aptera med en ostbit.

Automatisk odling

Eftersom det ofta är 'tråkigt och mödosamt' (ordvalet är uppfinnarens) att ta hand om en liten odling för att få färska och obesprutade grönsaker, så finns det såklart automatiserade odlingsmoduler. Just detta patentet fokuserar på den hängande roboten som kan pyssla om växterna utan att trampa ner jorden.

Snigelfällor

Sniglar och snäckor har alltid varit trädgårdsodlarens fiende och man insåg tidigt att man kunde locka dem med sötsaker och svalka, ett effektivt knep att till exempel bekämpa mördarsniglar. I den här uppfinningen från 1919 beskrivs en upp-och-nedvänd kruka vars insida inte är glaserad. Det porösa lergodset hålls fuktigt och svalt av vatten, en sackarin-lösning portioneras långsamt ut för att locka sniglarna. En smart anordning för att skrapa bort sniglarna beskrivs också.

Vad tycker du?

Hela denna text är upphovsrättsskyddad av Gecko Trädgårdsbutik. Citera oss gärna, men ange då källan med en länk till denna sida.