Blogg och trädgårdsartiklar

Här har vi samlat våra artiklar om trädgård, inredning, natur, uteliv och annat som vi tycker är roligt och intressant. Då och då skriver vi en ny artikel, håll utkik i nyhetsbrevet så missar du ingen ny artikel.

Japanska regnkedjor

Det är ofta detaljerna som gör en japansk trädgård riktigt speciell. Stenlyktor, trampstenar, vatten- och vindspel och vackra vattenkärl. Och regnkedjor såklart.

Trädgårdsmässa 2021

Åh, alla dessa härliga trädgårdsmässor! Vi hoppas att 2021 bjuder på växtmarknader och trädgårdsmässor igen!

Vad vet du om trädgården

Hur många rätt får du i vårt kluriga quiz? Tävla mot dina kompisar!

Hösttips till trädgården
Vi bad våra kunder om deras bästa tips för höstfix i trädgården. Här är några av tipsen!
Trädgård Frågesport
Klarar du 11 kluriga frågor om trädgård och natur? Tävla mot dina kompisar!
Vad vet du om fjärilar?
Blåvinge, Aurorafjäril, Sorgmantel, Amiral och Citronfjäril. Vad vet du egentligen om dem? Testa i vårt quiz!
Quiz vårblommor

Snödroppar, blåsippor, sälg och humlor. Vad vet du egentligen om vårblommorna? Testa i vårt kluriga trädgårdsquiz. Hur många rätt får du?

Quiz trädgård
Testa dina kunskaper i ett klurigt trädgårdsquiz. Hur många rätt får du?

En klassisk skållad råglimpa, otroligt saftig och smakrik. Tre tunga, maffiga limpor blir det av en sats.

Hur mycket kan du egentligen om de här mulliga insekterna? Testa i vårt kluriga quiz!
Trädgårdspoddar på svenska

En podcast är som radio, fast bättre. Här har vi samlat ett antal svenska kvalitetspoddar om Trädgård och odling.

Okända nyttoinsekter i trädgården

En trädgård i naturlig balans mellan nyttodjur och skadeinsekter drabbas sällan av större eller långvariga angrepp. Här är sju relativt okända nyttoinsekter som hjälper oss i trädgården.

Testa dina fågelkunskaper med ett klurigt quiz från Gecko Trädgårdsbutik!
Håkans godaste kantarellsoppa

Ett recept på en enkel och fantastiskt god soppa att lyxa med på fredagkvällen. Kantareller, konjak, timjan och grädde. Det kan inte bli mycket bättre!

rosa trädgårdsflamingo - historia

50-talets kitch-ikon är en produkt av sin tid. Framtidstro och optimism kombinerat med kalla kriget och kapplöpning mot rymden. Läs historien om den rosa flamingon!

Solitärbi Rosenbi Byggmästare

Solitärbin är de där härliga doldisarna som finns runtom oss i trädgården. Eller - de är inte doldisar egentligen, ser man efter så har du nog många i din trädgård. Men många misstar dem för blomflugor, honungsbin, små humlor eller getingar.

Iron Fairies historia

Legenden säger att några barn hittade tre små böcker med berättelsen om The Iron Fairies, i en övergiven trädgård. Konstnären som skapat de vackra älvorna är en excentrisk australiensare.

Pioner är ett älskat släkte. Med all rätt, de är fantastiska med sina dofter och sortrikedom. Det här visste du inte om pionerna.

Här är tips på naturliga färgämnen att använda när du färgar in påskäggen.

trädgårdscitat

Roligt, Härligt, Tänkvärt och Inspirerande. Vi har samlat ett hundratal härliga trädgårdscitat.

Guide Felco Sekatör och Grensax

Att välja rätt Felco Sekatör kan vara en utmaning. Det finns ett femtontal modeller att välja från. De är alla av högsta kvalitet, men anpassade för lite olika typer av beskäring.

Gäster i fjärilshotell

Flera av våra mest älskade dagfjärilar övervintrar som fullt vuxna individer. De söker sig då till torra platser för skydd över de kalla månaderna och då är de populära gäster i fjärilshotell / fjärilsholkar.

fakta om fladdermöss

Gå ut i skymningen och ställ dig en stund att kika ut över trädgården, dammen eller längs gatlyktorna. Inte sällan får du då se en fladdrande varelse som är ute och jagar insekter.

Vinter i trädgården

Visst finns det mycket för trädgårdsälskaren att göra även under vintern. Här är 101 saker som garanterat får dig att må bra i vintermörkret. Det mesta är dessutom gratis.

Fem helt tokiga fågelmatare

Fågelmatare kommer i många varianter. Här är några härligt vansinniga modeller, alla beviljade som patent av det amerikanska patentverket. Vi bjuder på en fågelmatar-hatt, en apparat som matar katter med sparvar, och en docka som tränar fågar att äta ur handen.

Harry Potters trollstav och magiska växter

De flesta av oss har någon slags relation till Harry Potter, antingen genom böckerna eller filmerna. J.K Rowlins många riktiga växter i böckerna. Här kommer tre exempel på för oss svenskar välkända växter som används hos Harry Potter.

Humlor

Pälsklädda och mulliga är de ofta de bland de första insekterna som besöker oss på våren och det dova brummandet från en humla är alltid välkommet. Humlorna är trädgårdens kanske mest älskade insekter.

Trädgårdstomtar och deras historia

Den typ av trädgårdstomtar som vi känner idag, med de grå skäggen, spetsiga mössorna och grova stränga dragen, började produceras i större skala i Tyskland i mitten av 1800-talet. De spreds sedan snabbt till Frankrike och England.

Talgoxe vid fågelbordet

Talgoxen (Parus major) är en av de vanligaste fåglarna vid fågelbordet. Med lite tålamod är den lätt att få tillräckligt tam för att den ska komma och äta till handen.

Locka småfåglar till fågelbord

Visst är det fantastiskt med småfåglarna runt fågelbordet / fågelmataren. Men hur lockar man dit så många som möjligt?

Här är våra bästa tips för att göra just din trädgård till fåglarnas favoritmatplats.