Blogg och trädgårdsartiklar

Här har vi samlat våra artiklar om trädgård, inredning, natur, uteliv och annat som vi tycker är roligt och intressant. Då och då skriver vi en ny trädgårdsartikel, håll utkik i nyhetsbrevet så missar du inget. Testa också dina trädgårdskunskaper i våra kluriga trädgårdsquiz.

Metoder för att bekämpa mördarsniglarna

När du väl har etablerade mördarsniglar i din trädgård är det svårt, kanske omöjligt, att helt bli av med dem. Men det finns metoder att hålla dem i schack.

Vi har djupdykt i forskning och undersökningar, och också frågat fler än 3'400 trädgårdsentusiaster om hur man bäst bekämpar mördarsniglar. Här är de metoder som verkar mest effektiva.

Statistik om mördarsnigeln
Fler än 3'400 trädgårdsentusiaster i Sverige har berättat för oss om sina erfarenheter av mördarsniglar. Problemet är uppenbart, många rapporterar om att de plockar och dödar tusentals sniglar i veckan, andra att de gett upp att odla helt och hållet. Några skriver att de i alla fall tillfälligt har fått kontroll på problemet. Här är resultatet från enkäten.
Äpplen recept

Är det äppel-år och du inte vet vad du ska göra med alla fina frukter? Enkla, goda och annorlunda recept med äpplen. 

Så sköter du din hortensia (hydrangea)

Med praktfulla blommor och frodiga bladverk är Hortensian en av våra mest populära trädgårdsväxter. I den här artikeln hittar du skötselråd, tips och fakta om hortensian. 

Bygg insektshotell, biholk, humlebo och fjärilshotell
I den här artikeln går vi igenom hur du bygger ditt eget insektshotell, humlebon, bihotell och hus för olika insekter.
Trädgårdspatent

Här är roliga, intressanta, smarta och tokiga patent som kanske kan inspirera i trädgårdsarbetet. Här hittar du robotodlingen, krafs-handsken, snigelfällan och en klätterväxt-bonsai.

Besöksmål i kafjärden eskilstuna
Varför inte göra besöket hos oss på Gecko Trädgårdsbutik till en heldagsutflykt? Här är några av våra favoriter i området runtomkring, Kafjärden.
Japanska regnkedjor

Det är ofta detaljerna som gör en japansk trädgård riktigt speciell. Stenlyktor, trampstenar, vatten- och vindspel och vackra vattenkärl. Och regnkedjor såklart.

Trädgårdsmässa 2021

Åh, alla dessa härliga trädgårdsmässor! Vi hoppas att 2021 bjuder på växtmarknader och trädgårdsmässor igen!

Hösttips till trädgården
Vi bad våra kunder om deras bästa tips för höstfix i trädgården. Här är några av tipsen!

En klassisk skållad råglimpa, otroligt saftig och smakrik. Tre tunga, maffiga limpor blir det av en sats.

Trädgårdspoddar på svenska

En podcast är som radio, fast bättre. Här har vi samlat ett antal svenska kvalitetspoddar om Trädgård och odling.

Okända nyttoinsekter i trädgården

En trädgård i naturlig balans mellan nyttodjur och skadeinsekter drabbas sällan av större eller långvariga angrepp. Här är sju relativt okända nyttoinsekter som hjälper oss i trädgården.

Håkans godaste kantarellsoppa

Ett recept på en enkel och fantastiskt god soppa att lyxa med på fredagkvällen. Kantareller, konjak, timjan och grädde. Det kan inte bli mycket bättre!

rosa trädgårdsflamingo - historia

50-talets kitch-ikon är en produkt av sin tid. Framtidstro och optimism kombinerat med kalla kriget och kapplöpning mot rymden. Läs historien om den rosa flamingon!

Solitärbi Rosenbi Byggmästare

Solitärbin är de där härliga doldisarna som finns runtom oss i trädgården. Eller - de är inte doldisar egentligen, ser man efter så har du nog många i din trädgård. Men många misstar dem för blomflugor, honungsbin, små humlor eller getingar.

Iron Fairies historia

Legenden säger att några barn hittade tre små böcker med berättelsen om The Iron Fairies, i en övergiven trädgård. Konstnären som skapat de vackra älvorna är en excentrisk australiensare.

Pioner är ett älskat släkte. Med all rätt, de är fantastiska med sina dofter och sortrikedom. Det här visste du inte om pionerna.

Här är tips på naturliga färgämnen att använda när du färgar in påskäggen.

trädgårdscitat

Roligt, Härligt, Tänkvärt och Inspirerande. Vi har samlat ett hundratal härliga trädgårdscitat.

Guide Felco Sekatör och Grensax

Att välja rätt Felco Sekatör kan vara en utmaning. Det finns ett femtontal modeller att välja från. De är alla av högsta kvalitet, men anpassade för lite olika typer av beskäring.

Gäster i fjärilshotell

Flera av våra mest älskade dagfjärilar övervintrar som fullt vuxna individer. De söker sig då till torra platser för skydd över de kalla månaderna och då är de populära gäster i fjärilshotell / fjärilsholkar.

fakta om fladdermöss

Gå ut i skymningen och ställ dig en stund att kika ut över trädgården, dammen eller längs gatlyktorna. Inte sällan får du då se en fladdrande varelse som är ute och jagar insekter.

Vinter i trädgården

Visst finns det mycket för trädgårdsälskaren att göra även under vintern. Här är 101 saker som garanterat får dig att må bra i vintermörkret. Det mesta är dessutom gratis.

Fem helt tokiga fågelmatare

Fågelmatare kommer i många varianter. Här är några härligt vansinniga modeller, alla beviljade som patent av det amerikanska patentverket. Vi bjuder på en fågelmatar-hatt, en apparat som matar katter med sparvar, och en docka som tränar fågar att äta ur handen.

Harry Potters trollstav och magiska växter

De flesta av oss har någon slags relation till Harry Potter, antingen genom böckerna eller filmerna. J.K Rowlins många riktiga växter i böckerna. Här kommer tre exempel på för oss svenskar välkända växter som används hos Harry Potter.

Humlor

Pälsklädda och mulliga är de ofta de bland de första insekterna som besöker oss på våren och det dova brummandet från en humla är alltid välkommet. Humlorna är trädgårdens kanske mest älskade insekter.

Trädgårdstomtar och deras historia

Den typ av trädgårdstomtar som vi känner idag, med de grå skäggen, spetsiga mössorna och grova stränga dragen, började produceras i större skala i Tyskland i mitten av 1800-talet. De spreds sedan snabbt till Frankrike och England.

Talgoxe vid fågelbordet

Talgoxen (Parus major) är en av de vanligaste fåglarna vid fågelbordet. Med lite tålamod är den lätt att få tillräckligt tam för att den ska komma och äta till handen.

Småfåglar vid fågelbordet

Visst är det fantastiskt med småfåglarna runt fågelbordet / fågelmataren. Men hur lockar man dit så många som möjligt? Här är våra bästa tips för att göra just din trädgård till fåglarnas favoritmatplats.