11 tips till nybörjaren i trädgårdslandet

Trädgårdstips till nybörjare grönsakslandet

Har du har blivit med trädgård och funderar på att skaffa dig ett trädgårdsland? En grönsaksodling för husbehov kanske? Kul!!

Här är våra 11 bästa trädgårdstips till nybörjaren i grönsaksodling.

  1. Grönsakerna vill ha många soltimmar
  2. Enkla verktyg räcker
  3. Pallkragar är trendigt. Och smart
  4. Ut och gräv! Spelar ingen roll vilken årstid
  5. Ge jorden lite extra kärlek, det lönar sig
  6. Naturen talar om när det är dags
  7. Håll efter ogräset, börja direkt på våren
  8. Täck över så slipper du ogräs
  9. Så i omgångar så har du skörd länge
  10. Är det dags att vattna? Stick fingret i jorden och känn efter
  11. Håll koll på ohyra, sjukdomar och mördarsniglar

 

1. Grönsakerna vill ha många soltimmar

Har du chansen att anlägga ett helt nytt trädgårdsland så bör du gå runt och fundera lite innan du sätter spaden i marken.

Framför allt - dina grönsaker vill ha sol. Mycket sol. Minst sex timmar per dag, gärna mer. Se till att inte göra dem besvikna.

Om du redan har en utpekad plats och du kanske har lite mindre sol än du skulle vilja, ja då får du gilla läget, det kommer gå bra med dina odlingar ändå!

upp

 

2. Enkla verktyg räcker

För att odla grönsaker behöver du inte köpa på dig alla verktyg som trädgårdshandeln verkar tycka att vi behöver.

Du kommer väldigt långt med en planteringsspade, en rejäl grävspade, en kratta och ett par trädgårdshandskar. En bra sekatör behövs ibland. Och en vattenspridare är ett underskattat inköp som sparar mycket tid, speciellt när du odlar grönsaker som ofta behöver mycket vatten.

upp

 

3. Pallkragar är trendigt. Och smart.

Med en eller ett par pallkragar kan du enkelt göra dig en planteringsbädd som är lite över marknivån. Supertrendigt och faktiskt riktigt smart också.

Dels är det bekvämt att slippa vara ända nere på marken och rensa och skörda, speciellt om du skulle ha problem med rygg eller knäna. Men en uppbyggd bädd gör det också enklare att hålla smådjur och sniglar ute.

Det blir dessutom en tydlig avgränsning mot resten av trädgården och det är skönt att känna att man har en begränsad yta att jobba med, om man inte har obegränsat med tid och energi.

Nackdelar med uppbyggda bäddar kan vara att det dels är svårare att gräva om i jorden om det skulle behövas, dels kan vara svårt att komma åt i mitten om man bygger för högt. Jorden kan också torka ur lite lättare än en nedgrävd bädd.

upp

 

4. Ut och gräv! Spelar ingen roll vilken årstid.

Du kan dra igång din odling när som helst. Nja, kanske inte i kallaste vintern. Men långt in på hösten kan du börja om du vill!

Så låt inte årstiden hindra dig om inspirationen faller på. På senhösten kan du sätta vitlök och vintersallad.

upp

 

5. Ge jorden lite extra kärlek, det lönar sig

Du behöver inte köpa kubikmeter med dyr planteringsjord men om du lägger lite kärlek på jordförbättring och jordmån så kommer du belönas med växter som trivs bättre. Det är speciellt viktigt i grönsakslandet.

Det behöver inte vara mer komplicerat än att blanda ner lite brunnen kogödsel tillsammans med kompost eller barkmull i din jord.

Och snåla inte med jord-djupet - minst 40 cm djup jord bör du ha i en rabatt eller ett grönsaksland.

upp

 

6. Naturen talar om när det är dags

Har du spenderat vintern med planer och är ivrig att komma igång? Men du är osäker på när man får börja plantera och pyssla i trädgården på våren?

Egentligen kan du börja så snart tjälen gått ur marken. Om din jord inte är väldigt blöt kan du då börja plantera buskar och träd. Men vänta helst ett par veckor till innan du börjar gräva och rensa för hårt, det kan vara lite ömtåligt i marken direkt vid tjälsläppet.

Så när kan man börja i trädgårdslandet på våren? Kolla naturen! När blåsippan och tussilagon blommar, då har tjälen gått ur. Sedan vill man att jorden ska hinna 'reda sig'. Man vet att jorden är redo för vårbruket när den faller isär om du släpper en jordkoka på stöveln.

upp

 

7. Håll efter ogräs och odjur, börja direkt på våren

Varje ogräsplanta som hinner gå i frö kommer ge dig mer ogräs att rensa. Så börja hålla efter ogräset direkt på våren! 

När du drar upp rot-ogräs, försök få med så mycket av rötterna som möjligt.

Och du, det kan ibland vara svårt att se vad som är unga späda plantor från din frösådd och vad som är ogräs. Se till att markera var du har dina frösådder, till exempel med snören eller med plantskyltar.

upp

 

8. Täck över så slipper du ogräs

Om du inte tycker det är roligt att rensa ogräs så kan du täcka de delar av ditt grönsaksland som du inte har 'aktiv'. Med täckningen så hindrar du ogräs från att gro och växa eftersom de inte får den sol de behöver.

Vissa täcker över hela landet och gör hål bara där grönsakerna planteras.

Så hur täckodlar man? Enklast är att köpa mark- eller fiberdukar av plast, men det är ju onödigt att lägga plast i rabatten, det finns många plastfria alternativ. Tidningspapper, kartong, träflis, bark och halm är några bra material.

Snåla inte, det behöver vara ganska tjockt för att få effekt. Kraftiga rot-ogräs kan ta sig igenom även en grov täckning, men du får i alla fall betydligt färre ogräs att ta hand om!

upp

 

9. Så i omgångar så har du skörd länge

Grönsaker som växer till sig för skörd relativt snabbt kan sås i omgångar så får du en längre tid med färska grönsaker.

Du kan till exempel så sallad med 14 dagars intervall så har du fina gröna blad eller huvuden ända in i september. Även till exempel rädisor, tidiga morots-sorter, dill, pak choi, spenat, ärtskott och ruccula går att odla i omgångar för att ha färskt i maten under längre tid.

upp

 

10. Är det dags att vattna? Stick fingret i jorden och känn efter.

Dags att vattna? Som med det mesta annat så beror det på. Det är få växter som mår bra av att stå i vatten eller vattensjuk jord. Och de flesta klarar inte av att det är snustorrt så länge. De flesta växter vill helt enkelt ha lite lagom med vatten.

Så hur vet man när det är dags att vattna i grönsakslandet? Stick ner fingret i jorden. Om det är torrt 2-3 cm ner i jorden så är det dags att vattna.

upp

 

11. Håll koll på ohyra, sjukdomar och mördarsniglar

Du behöver titta till din odling regelbundet.

Kolla att växterna inte börjar se krassliga ut. Kanske behöver de vatten? Eller har det kommit skadedjur eller sjukdomar till din odling?

Bli inte skärrad om det är lite skamfilat eller om det ser ut som att någon knaprat lite, insekter och djur ska ju röra sig i planteringarna. Men om det blir angrepp av ohyra eller att växterna blir sjuka, då bör du ta hand om det så snart du kan.

Om du har sniglar (åkersniglar eller mördarsniglar) på dina marker så se till att du börjar plocka redan tidigt på våren. Och skapa barriärer så de inte tar sig in till dina fina grönsaker.

upp

 

Det var våra 11 bästa tips för nybörjaren i grönsakslandet. Dela gärna med dig du också, tipsa i kommentarerna här nedanför.

Vad tycker du?

Hela denna text är upphovsrättsskyddad av Gecko Trädgårdsbutik. Citera oss gärna, men ange då källan med en länk till denna sida.

.