Harry Potters trollstav och magiska växter

Harry Potters trollstav och magiska växter

De flesta av oss har någon slags relation till Harry Potter, antingen genom böckerna eller filmerna. Även om flera av de mest fantastiska medicinalväxterna i böckerna är påhittade, så använder J.K Rowlins många riktiga växter i böckerna.   

En, får man anta, ganska komplett lista på örter och växter som används i trollkonsterna i boken finns hos Hogwarts Library. Här kommer tre exempel på för oss svenskar välkända växter som används hos Harry Potter.

Alruna, den skrikande roten

I Harry Potter och hemligheternas kammare, får eleverna lära sig hur man planterar om en Alruna, i boken kan man läsa vad Harry och de andra eleverna fick se i klassrummet:

Instead of roots, a small, muddy, and extremely ugly baby popped out of the earth. The leaves were growing right out of his head.  

Alrunan (Mandragora officinarum) tillhör familjen potatisväxter och har grova köttiga rötter som har ansetts kunna fungera som till exempel smärtstillande medel. Roten kan bli upp till 90cm lång och kan med viss fantasi ibland påminna om en naken människokropp. 

På 1500- och 1600-talen förekom en omfattande handel av konserverade rötter från Alrunan. Legenden sa bland annat att den, när den drogs upp ur marken, skrek så gällt att den som hörde det föll ner död. Istället band man ett snöre från plantan till svansen på en svart hund, och lockade hunden med kött tills den sprang iväg och drog plantan ur marken. 

Fler artiklar och quiz i nyhetsbrevet!

Stormhatt, munkluva eller Wolfbane

När det ska kokas en trolldryck som på engelska kallas Wolfbane (i boken Harry Potter och fången från Azkaban), så tros en av ingredienserna vara det vi kallar för Stormhatt. Drycken används i boken av varulvar som vill kunna kontrollera sig under fullmånen. 

Stormhatten (Aconitum) är en ståtlig men mycket giftig växt. Särskilt dess rötter innehåller ett mycket starkt nervgift och det finns ingen känt botemedel. Det enda sättet att överleva en stormhattsförgiftning är att hålla kroppen igång i respirator tills dess giftet försvunnit ur kroppen.

Trots detta har den använts flitigt som medicinalväxt, framför allt som smärtstillande och lokalbedövning. Den har också använts som pilgift, och som motmedel mot ohyra. Artnamnet lycoctonum kommer av grekiskans lykos (varg) och ktonos (mord). 

Magisk järnek i Harry Potter trollstav

Harry Potters trollstav är gjord av järnek. Som kärna finns en stjärtfjäder från Fawkes, Dumbledores magiska Fågel Fenix. 

Järneken (Ilex aquifolium) kallas ibland för Kristtorn, eftersom man under medeltiden trodde att det var järnekskvistar i Jesus törnekrona. Det är en vintergrön buske med taggiga blad och vackra röda bär, kvistar används ofta som juldekoration. Bären är giftiga för oss människor, men fåglar äter ibland frostbitna bär. 

Växten har tillskrivits flera magiska egenskaper, bland annat ska den skydda mot häxeri och blixtnedslag. Ibland nämns den tillsammans med misteln, som då symboliserar det maskulina som härskar över döden, medan järnek symboliserar blodets röda livgivande färg, det feminina.  

Träet är ljust, hårt och saknar tydliga årsringar, därför har det bland annat använts till fina trädetaljer, som detaljer vid modellbygge eller schackpjäser. Enligt kännare är järneksträ likt elfenben.

Ett fint trä för en trollstav.

Bild: Alruna, illustration ur Tacuinum Sanitatis, från Wikimedia Commons

Kommentarer

Gilla det
Kul att du tyckte om artikeln! Tack Ewa.

Vad tycker du?

Hela denna text är upphovsrättsskyddad av Gecko Trädgårdsbutik. Citera oss gärna, men ange då källan med en länk till denna sida.