Bygg insektshotell till bin, humlor och fjärilar

Bygg insektshotell till bin, humlor och fjärilar

I den här artikeln går vi igenom vad du behöver veta om insektshotell och att bygga ett eget insektshotell, biholkar, humlebon och hus för andra insekter.

Våra trädgårdar har ofta brist på död ved och bohålor för bin och humlor, därför är det bra att sätta upp bibatterier och kanske en humleholk eller två. Även om de flesta andra insekter egentligen inte behöver vår hjälp med att hitta plats för att lägga larver eller övervintra så blir insektshotellen en fin inredningsdetalj i trädgården och att de ger en chans att studera insekterna på lite närmare håll.

Vill du ha ritningar? Skriv en kommentar så ser vi till att göra riktiga ritningar till holkarna.

Innehåll på sidan (snabblänkar):

 

Bygg ett Bihotell, bibatteri, insektshotell med rör

Många solitärbin och andra steklar behöver gångar för att placera sina ägg. Det naturligaste för dem är att använda utgångshål från vedlevande insekter i död ved, men i takt med att vi städar omkring oss i trädgårdarna så finns det färre och färre boplatser för steklarna. Men det är enkelt att hjälpa till genom att snickra några bihotell. Man kan också arbeta med sandbäddar för att gynna de biarter som boar i sand.

Här ges två exempel på bihotell, de kan såklart gärna kombineras så att man blandar borrade hål och rör, precis som på bilden.

Placera bihotellen med förmiddags-sol och i skyddat läge. Tänk på att det kan bli väldigt varmt om de placeras i gassande middags-sol, larverna dör om det blir för varmt. Ibland kan fåglar picka i sig larverna så du kan montera lite kycklingnät en bit ifrån ingångarna för att skydda.

Bihotell i trä

Välj en träbit, till exempel ett kluvet torrt vedträ, en bit grovt virke, en grindstolpe i trädgården eller en torr stubbe. Tänk på att träet inte får vara impregnerat.

Borra hål i träbiten med flera olika borrar så du får flera olika diametrar på hålen. Variera gärna hålens storlek, mellan 1.5 - 12 millimeter, du kan till exempel göra hål med 4, 6, 8, och 10mm borr. Gör flest av de små hålen. Borra så djupt du kan med borren, minst 10cm djupt och se till att det inte finns vassa flisor i hålen.

Sätt gärna ett litet tak på holken, en bit tjärpapp eller ett utstickande trätak fungerar bra, det ska inte komma för mycket regn på ingångarna.

Bihotell med strån och bamburör

Bunta ihop vass eller bamburör till ett knippe med hjälp av ståltråd, snöre eller ett par buntband. För insektshotell mer rör ska alla rör vara täta i ena änden (eller i mitten om du vill att steklarna ska kunna skapa boplats från båda håll), och du bör kontrollera att det inte finns flera noder i röret. Du kan använda en borr för att ta bort eventuella noder så att håligheten blir minst 10cm lång.

 


Foto: suerob © 123rf.com

Bygg en Humleholk, humlebo

Det finns fyrtio humlearter i Sverige. De är samhällsbyggande och nöjer sig inte med ett litet rör som vissa av solitärbina. Vissa humlor bygger bo i marken, andra i gamla träd eller husväggar. Här beskriver vi hur du gör boplatser för båda typerna.

Det krävs lite tur för att få humlan att boa i ditt humblebo. Prova ett år eller två på en plats, annars kanske du behöver flytta den. Man får helt enkelt experimentera och ha lite tur för att få glädjen av ett humlebo.

Här är några tips för att locka humlan:

  • Humlorna boar gärna i gamla musbon så om det doftar lite mus-urin om bomaterialet i holken så kan det öka chanserna, sägs det. Du kan till exempel besöka din lokala husdjurbutik och be om lite strö om de har möss eller hamstrar.
  • Humlor vill ibland ha lite längre gångar in till boet, testa att skapa en 'tunnel' in till ingången.
  • Humlor ser färgerna blått och gult bäst. Kanske lockas de om du målar ingången på din holk i blått.
  • Placera humleboet nära vårblommande växter med mycket pollen, till exempel sälg och krokus.
  • Placera inte boet där det är en massa liv och rörelse, varken av människor eller husdjur.

Bygg en humleholk

För de humlor som letar bon i träd eller hus kan du snickra en humleholk. Det kan helt enkelt vara en liten fågelholk men med ett mindre ingångshål. Det händer också att humlorna helt enkelt tar över en liten fågelholk du råkar ha i trädgården redan så ta inte bort gamla holkar även om du tycker att den börjar bli lite ruffig.

Bygg en humleholk av trä. Entréhålet ska vara ganska litet, ungefär 1 cm är lagom. Holken behöver också ha lite ventilation, antingen genom att den är lite 'läckig' i konstruktionen, eller att du borrar några extra mindre hål på övre delen av sidopanelerna. Bädda holken/krukan med lite torrt gräs eller kanske ett gammalt fågelbo, och lägg gärna in lite material med doft från mus eller sork för att locka humlan.

Förslag på mått på humleholken (HxBxD): 15 x 15 x 8 cm.

De här holkarna kan placeras på en stubbe, fästas lågt på en fasad eller ett träd, eller helt enkelt ställas på marken. Placera holken den i skyddat men ganska soligt läge, inte gassande sol.

De flesta humlor bygger bo i marken och du kan välja att anpassa holken till jordlevande humlor. Då tar du en slang eller ett litet rör och gör en 'ingångstunnel' och sedan gräver du helt enkelt ner holken med tunnel-ingången ovan mark. Skydda ingången med några stenar eller en träbit så det inte kan regna in i holken.

Fler artiklar och quiz i nyhetsbrevet!

.

Gör ett humlebo av gamla krukor

Ta en gammal lerkruka med dräneringshål i botten, det spelar ingen roll om krukan är lite sprucken eller skadad. Den bör vara ganska stor, gärna 20cm i diameter i öppningen.

Gräv ett hål i marken som är lite större än krukan. Lägg lite torrt gräs, strö eller liknande material i botten av hålet. Ställ sedan krukan upp-och-ner och packa in den i jorden, med krukan lite uppstickande ut marken.

Det är viktigt att hålet hålls öppet som ventilation och att det inte regnar in, du kan till exempel skydda ingången med lite stenar eller träbitar. Ingången skapar du genom att gräva ner en liten slang som leder upp till holken underifrån. Placera helst holken i en slänt så att slangen kan slutta neråt och inte samla vatten och gör några dräneringshål i slangen för säkerhets skull.

Istället för en kruka kan du använda en tegelpanna, den blir då mer som ett tak över en hålighet. Täta kring pannan så den inte har öppet hela vägen runt.

 


Foto: adulau, Flickr (bilden är klippt)

Bygg en Fjärilsholk

Nässelfjäril, sorgmantel och citronfjäril är exempel på fjärilar som övervintrar som fullvuxna. En fjärilsholk är tänkt till de övervintrande fjärilarna, det är alltså en plats för vinterdvala, men den kan också fungera som skydd mot vind, regn och kyla under säsong.

Fjärilen har normalt inga större problem att hitta skyddande håligheter att övervintra i, till exempel i springor i vedhögar eller i uthus, jordkällare eller vindsutrymmen. Andra hittar skydd under barken på ett träd, eller i ett tätt snår. Det behöver inte vara helt frostfritt. Så även om holken kanske inte behövs för fjärilarnas överlevnad så ger holken en möjlighet att studera dem närmare och de kan också vara en fin inredningsdetalj till trädgården.

En fjärilsholk bygger du av trä, den kan se ut som en hög fågelholk med avlånga vertikala ingångshål på fronten. Ingångshålen kan vara ca 1 cm breda, se till att de är släta på kanterna så inte fjärilen skadar sig.

Inuti holken staplas tallbark så att fjärilen kan krypa in och skaffa sig skydd. Du staplar alltså barken på högkant, precis som det sitter på ett träd.

Förslag på mått på fjärilsholken (HxBxD): 50 x 12 x 14 cm.

Placera fjärilsholken skyddat och inte i gassande sol. Förmiddagssol passar bra, då blir det inte så varmt på våren att fjärilen lockas ut för tidigt.

Kombinera gärna holken med en liten matningsstation för fjärilarna. En lämplig sockerlösning är 1 del socker i fyra delar vatten. Koka upp sockerlösningen och låt svalna helt. Placera en ren bit tvättsvamp i en liten skål med sockerlösning och ställ ut till fjärilarna. Titta till matplatsen varje dag och byt ut sockerlösningen och svampen vid behov.

 

Bygg ett Insektshotell

Nu när vi beskrivit hur man gör de olika holkarna till solitärbin, humlor och fjärilar så är det dags att kombinera alltihop till ett insektshotell.

Det är inte svårt att göra en insektsholk. Ta en trälåda, en skåpstomme eller en trähylla och ställ den på högkant. Eller bygg en egen ram. Formen spelar ingen roll men gör den åtmistone 10-15cm djup. Det är bättre att göra flera små hotell än en jättestor, ifall du skulle ha otur att få parasiter i hotellet.

Välj sedan det bomaterial och de former som du tycker verkar roligt. Du kan blanda eller skapa olika 'kammare' i hotellet.

Solitärbin och andra steklar vill ha ihåliga växtstjälkar, bamburör, borrade vedträn eller trävirke, tegelstenar med små hål. Precis som i bihotellet så ska rören ha 'stopp' i ena änden, annars får du montera dem så de sitter mot bakväggen i hotellet. Fjärilar kan lockas av tätt packad bark eller andra sprickor och springor i trä. Bland kottar och allmänt ris och 'växtskräp' kan tvestjärtar, spindlar, nyckelpigor och andra insekter trivas.

Fantasin sätter gränserna här, det är bara att fylla på med naturliga saker som har skrymslen och håligheter som kan fungera som boplats för våra nyttiga insekter. Sedan fäster du ett kycklingnät framför bomaterialet för att skydda insekterna från fåglar. Och ser till att hotellet har ett vattentätt tak.

Placera insektshotellet skyddat, en solig vägg mot öster ger lagom värme. Olika insekter vill ha olika livsmiljö, därför spelar det inte så stor roll hur du monterar det, så länge det inte sätts direkt i gassande sol eller för blött.

 

Bygg en Mulmholk

Om du någon gång tittat in i gamla ihåliga lövträd så har du sett att de ofta innehåller en massa löst material, som ett grovt pulver. Det här lösa materialet kallas Mulm och är livsmiljön för en artrik blandning av insekter.

Lövträd murknar inifrån och med tiden uppstår håligheter där insekter och fåglar trivs. Med tiden samlas murken ved, spillning, svampar, fågelbon och andra rester i hålet. Det är det materialet som kallas mulm.

Eftersom det blir allt färre riktigt gamla ihåliga träd kvar i markerna så har mulm-levande insekter det svårt. Du kan hjälpa dem genom att bygga en Mulmholk.

Snickra ihop en stor holk av obehandlat virke. Den behöver inte vara gigantisk, lite större än en vanlig fågelholk duger, men ju större desto bättre. Bottenplattan bör vara ganska grov för att hålla vikten av det material vi ska fylla holken med, det kommer bli tyngre med åren.

Taket på holken behöver gå att lyfta av så att du enkelt kan fylla holken med material. Borra ett par cm-stora hål i taket så att regnvatten kan komma ner i holken och fräs skåror så regnvattnet leds till hålen och ner i holken. Borra också ett 3-4 cm stort hål på framsidan så att insekterna kan ta sig in. Gör du hålet lite större kan också större fåglar boa i hålet, det är inte dåligt för insekterna, tvärtom!

Med mulmholken försöker vi ju efterlikna det ihåliga trädet och till skillnad från andra holkar så ska den här holken hålla fukt. Det åstadkommer man genom att täta botten och en bit upp på kanten med en bit presenning eller något annat som håller tätt. Det är bra om det alltid står lite vatten i botten av holken. Sätt upp holken lite lutande så att den ena sidan blir torrare än den andra.

Fyll holken med spån (blanda fint spån och lite grövre) från lövträd, till exempel ek, asp, lind, ask eller lönn. Blanda också i lite löv. Häll på lite vatten. Kanske en näve kompost och en lite murket trä om du har. Vissa säger att man gärna kan släppa i ett litet kadaver, kanske en död fågel eller mus. Eller lite kyckling från butiken för att mulmknäppare och andra insekter ska trivas riktigt bra. Kika in i holken varje år och fyll på med mer material om det behövs.

En mulmholk fungerar bäst om den placeras i närheten av gamla ihåliga träd men skulle du inte ha några sådana i närheten så kommer du ändå få spännande insekter som bor i din holk, även om kanske läderbaggarna uteblir. Väderstreck, höjd över marken eller sol/skugga är inte så viktigt, faktum är att olika insekter vill ha det lite olika. Om du placerar holken på marken så palla upp den med stenar eller metallfötter så den inte murknar av markfukten. Tänk på att holken blir tung om du vill fästa upp den på en vägg eller ett träd.

Bli inte förvånad om du får andra gäster i mulmholken, till exempel småfåglar, bålgetingar eller fladdermöss. Det är bara bra för holken och dess invånare!

Mulmholks-källor: Nordiska Riksmuseet, Rikare Trädgård

..

Några allmänna tips om att bygga insektsholkar

Som du sett i den här artikeln så är det inte speciellt svårt att bygga holkar och bon till insekter. Det är helt enkelt inte så noga, det viktigaste är att skapa platser som är så naturliga som möjligt. Ta måtten som står i ritningar med en nypa salt, det spelar ingen roll om det blir några centimeter större eller mindre. Använd giftfria färger och virke utan impregnering. 

Om du vill ha lite extra glädje av holkarna, sätt in en plexiglasvägg innanför en av väggarna, och sätt den yttre väggen på gångjärn. På så vis kan du vika undan träväggen och kika in och se vad som händer i din holk. Men tänk på att stänga igen, det ska inte vara ljust inne i holkarna.

Skulle du inte vilja bygga dina egna holkar så finns det självklart insektshotell, bihotell, humlebon och fjärilsholkar att köpa, till exempel i vår webbutik.

Hela denna text är upphovsrättsskyddad av Gecko Trädgårdsbutik. Citera oss gärna, men ange då källan med en länk till denna sida.

Vad tycker du?

Bygg egen biholk trärör
Bambu/Trä, 50st
 99 kr 
Finns i lager
Bygg egen biholk papprör
Papp, 30st
 145 kr 
Finns i lager
Fjärilsholk Eldgarden
Fjäril
 115 kr 
Finns i lager
Solitärbi holk hängande
Hängande rör
 195 kr 
Finns i lager

Hela denna text är upphovsrättsskyddad av Gecko Trädgårdsbutik. Citera oss gärna, men ange då källan med en länk till denna sida.

.