Godaste limpan

Den här limpan är ett av de absolut godaste hembakade bröden vi vet. En klassisk skållad råglimpa, otroligt saftig och smakrik. Tre tunga maffiga limpor blir det av en sats.

Första kvällen

  • 13.5 dl skållhett vatten
  • 3 dl mörk sirap
  • 1.5 msk salt
  • 2.7 l grovt rågmjöl (1.5 kg)

Häll rågmjölet i en stor bunke. Degen kommer vara tung att arbeta, en matberedare/assistent är verkligen att rekommendera!

Nu är det dags för skållningen. Koka vattnet och häll sirap och salt i vattnet. Rör så allt löser sig, häll sedan vattenblandningen över mjölet. Täck bunken med plastfilm (gladplack) och låt den stå i rumsvärme till nästa dag.

Andra dagen

  • 150 g jäst
  • 0.5 dl ljummet vatten
  • 1 msk anis
  • 1 msk fänkål
  • 13.5 dl vetemjöl

Ta fram jästen ur kylskåpet en stund innan du ska göra klart degen så jästen hinner bli rumsvarm.

Mortla anis och fänkål. Snåla inte, det är bara godare med lite mer brödkryddor.

Värm vattnet och blanda ut jästen i vattnet. Det kommer gå att blanda ut all jäst i bara en halv dl vatten, det är bara att ha lite tålamod.

Häll över jästblandningen och några dl vetemjöl i bunken där du har det skållade mjölet. Blanda i brödkryddorna i vetemjölet. Sedan sätter du igång assistenten (eller blandar för hand). Häll i vetemjölet i omgångar tills du blandat i nästan allt, spara kanske en halv dl till utbakningen.

Låt assistenten arbeta degen men håll inte på för länge, arbetar du för mycket så blir brödet för kompakt och hårt. Täck sedan över med en bakduk och låt degen jäsa i bunken minst två timmar.

Baka ut brödet

Sätt på ugnen på 175 C.

Vält upp degen på bakbord och knåda degen ordentligt. Använd vetemjölet som är kvar till händer och bakbord för att inte kladda fast degen. Eventuellt vill du ta lite mer mjöl, men inte för mycket.

Dela degen i tre lika stora delar och forma limpor. Lägg dem sida vid sida i en långpanna och pensla mellan limporna med lite smör. Limporna ska direkt in i ugnen!

Grädda limporna

Nu ska limporna alltså direkt in i ugnen. Sätt dem i den nedre delen av ugnen och låt dem gräddas i 1.5 timme. Beroende på din ugn så kan de behöver ytterligare en halvtimme, ta ut dem och knacka försiktigt på dem, det ska låta dovt och lite ihåligt. Du kan också prova med en potatissticka, det ska inte bli kladdigt på stickan.

Eftergrädda limporna

När limporna börjar bli klara är det dags att förbereda eftergräddningen. Ta tre kökshanddukar och ett par stora handdukar. Fukta kökshanddukarna med ljummet vatten genom att helt enkelt hålla dem under kranen och sedan krama ur vattnet från dem.

När limporna är färdiga i ugnen så ta ut dem och vält upp dem på bakbordet. Varje limpa lindas nu in i en fuktig kökshandduk. Lägg ihop limporna (i sina handdukar) till ett paket och linda in hela paketet i två stora handdukar. Det ska vara varmt och tryggt åt limporna, som nu ska eftergräddas för att få sin rätta saftighet.

Låt limporna ligga i handdukspaketen på bakbordet (inte i ugnen!) över natten.

Nästa morgon

Först nu är limporna klara. Skär tunna skivor och njut med smör och ost!

Vad tycker du?

Hela denna text är upphovsrättsskyddad av Gecko Trädgårdsbutik. Citera oss gärna, men ange då källan med en länk till denna sida.