Hur arbetar vi på Gecko med Personuppgifter (GDPR)?

Alltid Öppet köp i 30 dagar från att du fått hem prylarna, skulle det inte bli helt rätt så kontakta oss bara så ordnar vi det!

Besök oss i butiken utanför Eskilstuna! Öppet under hösten må,on,fr 10-15, lördagar 11-13.

GDPR (på svenska Datasäkerhetsförordningen) är en Europeisk lagstiftning som är tänkt att ge ett tydligare och skarpare skydd för dig som privatperson om hur dina personuppgifter hanteras och skyddas av bland annat företag på nätet.
 
GDPR ersätter den tidigare Personuppgiftslagen (PUL), men 90-95% av reglerna är desamma. De stora förändringarna är i hur tydliga vi som företag måste vara med hur och varför vi använder dina personuppgifter, att du som privatperson aktivt måste godkänna innan företaget får använda uppgifterna, och hur du kan göra för att ta kontroll över dina uppgifter. 
 
Här är tre exempel på rättigheter som du som privatperson har enligt GDPR:
  • Rätt till information - du har rätt att få veta vilken information som samlas in av oss, hur den samlas in och hur den används 
  • Rätt till rättelse - du har rätt att korrigera och uppdatera eventuella fel i de uppgifter om dig som finns hos oss
  • Rätt till radering - du har rätt, under vissa förutsättningar, att bli helt borttagen ur våra register
En personuppgift är, enkelt uttryckt, information som kan användas för att identifiera en person. Det kan till exempel vara epost-adress, personnummer, telefonnummer, namn, adress, bilder eller en dators IP-nummer.
 
När du använder vår webbutik, besöker någon av våra andra websidor, lägger en beställning, prenumererar på vårt nyhetsbrev, skickar oss ett mail, deltar i en enkät eller på andra sätt kommunicerar med oss, så godkänner du att dina personuppgifter kan hamna i vårt eller våra samarbetspartners system. Antingen automatiskt (som din dators IP-adress) eller genom att du väljer att skriva in informationen (t.ex. för en beställning). 
 
För en del företag på nätet innebär GDPR stora förändringar, men för oss på Gecko är det egentligen inte så stor skillnad mot tidigare. 
  • Vi samlar redan bara in de uppgifter vi behöver. Det kan vara din epostadress om du vill få nyhetsbrevet, din fakturainformation och leveransadress för en beställning eller din IP-adress i de analysverktyg vi använder för att förbättra vår websida och för att anpassa vår digitala närvaro (till exempel genom statistik eller underlag för vår reklam på nätet via tex Facebook eller Google). 
  • Vi har aldrig sålt dina uppgifter till tredje part och vi har aldrig köpt personinformation, t.ex epostadresser. 
  • Ett av våra kriterier när vi väljer samarbetsparters, t.ex för fakturering och nyhetsbrev, är att de har en tydlig och säker hantering av personuppgifter.  
  • Vi gör redan allt vi kan för att skydda uppgifterna.
 
Det är företaget Zink Design AB som äger och driver Gecko Trädgårdsbutik. Det är alltså jag, (Åsa Claesson, vd på Zink Design), som är ansvarig för hur dina personuppgifter samlas in, behandlas, används och skyddas.
 
Tveka inte att kontakta oss om du har några som helst funderingar över GDPR eller annat som har med oss eller vår butik att göra!