Utflyktsmål i Kafjärden

Besöksmål i kafjärden eskilstuna

Varför inte göra besöket hos oss på Gecko Trädgårdsbutik till en heldagsutflykt?

Här är några av våra favoriter i området runtomkring, Kafjärden. Titta på respektive hemsida för att se öppettider och vägbeskrivningar.

Lunch och fika

Strand Golf och Restaurang

På Strand bjuds bra mat i vacker miljö. Restaurangen finns i gamla ladugården. Orginalbjälkar i taket, rejäl ektrappa mitt i salen, gamla gödselplattan är uteplats. En mycket trevlig miljö för fika, lunch eller middag. På Strand finns också hotell för den som vill stanna längre. Och så golf förstås, för den som vill.

Sundbyholms slott

Slottet har anor från 1600-talet även om det funnits gods på Sundbyholm sedan medeltiden. Idag drivs hotell och restaurang i Sundbyholms slott. Här bjuds på 'afternoon tea' och middagar i den fina slottsrestaurangen. Området kring slottet är värd lite extra tid, bland annat med vad som sägs vara Sveriges nordligaste bokskog. Och det är nära till Sigurdsristningen, som beskrivs lite längre ner på den här sidan.  

Lunch vid korsningen

Vid Eskilstuna Logistikpark finns lunchrestauranger för olika smaker. Kin Kitchen serverar asiatiskt, på Casa Nostra hittar du italienskt. 

Lokalodlat och gårdsbutiker

Sugen på något snaskigt och lokalt? Hos Sundbyholms Kött och Fisk finns köttprodukter från deras egna rökeri, men också andra delikatesser. På Kalkungstorp finns en liten gårdsbutik med egna produkter och under säsong möjlighet att musta äpplen. Lindholms gård säljer köttprodukter i egen produktion. 

Historia

Sigurdsristningen

Ramsundsristningen är en stor runinristning på en berghäll i Sundby socken. Ristningen, nära 5 meter tvärs över, beskriver en tragedi i Sigurd Fafnesbane's liv och brukar därför kallas för Sigurdsristningen i lokalmun. Ett perfekt ställe för medhavd picknick!

Jäder Kyrka

I Jäder finns en imponerande renässans-kyrka i tegel med högt torn, vackra gavlar och intressant historia. Kyrkan är inte väsentligt ombyggd sedan 1659 då släkten Oxenstierna ägde kyrkan och anlitade Nicodemus Tessin den äldre som arkitekt. Axel Oxenstierna, en av 1600-talets svenska statsbyggare, ligger begravd i kyrkan. Missa inte heller det vackra gravkoret och den mäktiga predikstolen. I kyrkstallarna är det ofta sevärda utställningar.

Väg- och trafikhistoriska samlingen

I Kjula finns en lite gömd samling väghistoriska maskiner och fordon från hela 1900-talet. Samlingen är gömd i en före detta vägstation som byggdes 1938 och i bruk till 1978. Maskinerna ger en inblick i vägunderhållets och vägbyggandets utveckling i Sverige. Har du riktigt tur så är det visning av samlingarna men oftast är man hänvisad till deras digitala utställning.  

Mälby Traktor och Jordbruksmuseum

I Mälby traktormuseum finns ett 60-tal traktorer från 1925 och framåt men också mängder med andra redskap och föremål, totalt 1400 objekt. Du hittar också takspånhyvel, skomakarmaskin, skräddarmaskin, en BP-mack, en smedja och en lanthandel från förra seklets början. 

Natur

Rördrommens fältstation

För den som är intresserad av fåglar rekommenderas ett besök på Rördrommens Fältstation vid Sörfjärden. Här finns en faluröd gammal färjkarls-stuga, numera Fältstation, som rymmer utställning och information. Fågeltornet och fältstationen är handikappanpassade.

Backsippor vid Sofiebergskullen

Om du älskar backsippor så finns ett perfekt utflyktsmål i Sofiebergsåsens Naturreservat, lokalt kallat 'Sofiebergskullen'. Området betas av nötkreatur och har en rik flora och fauna. Här finns bland annat Ortolansparv, Svartfläckig Blåvinge, Kattfot och Blånejlika. Men framför allt är åsen känd för sina backsippor. Under våren är hela kullen täckt av blommande lila backsippor. Avfart in till reservatet strax nordväst om Kjula Kyrka.

Sport och action

Badplatser

Mälaren är precis runt knuten, så självklart finns det badplatser i närheten. Närmast butiken hittar du Barvalappen. Det är lite längre att åka till Mora-badet, det lite större Sandviken-badet eller Sundbyholm med långa stränder och gott om plats.  

Sundbyholms travbana

Travbanan i Sundbyholm invigdes 1955. Anläggningen har sex banor och huserar bland annat det anrika Mälarpriset-loppet, SM-tävlingar och tävlingar i Svenska Travligan.

Kjula Dragway

På Kjula flygfält ordnas då och då dragracing och det är stor variation på fordonen som klockar tid på banan. Sporthojar samsas med nitro-hembyggen och rejäla racerbilar. Rolig och annorlunda utflykt för den motorintresserade. Kolla på hemsidan när nästa race hålls.  

Vad tycker du?

Hela denna text är upphovsrättsskyddad av Gecko Trädgårdsbutik. Citera oss gärna, men ange då källan med en länk till denna sida.

.