Trädgårdspoddar på svenska 2024 - Hela listan

Trädgårdspoddar på svenska 2024

En podcast är som radio, fast bättre. Med din mobil, läsplatta eller dator prenumererar du på de program du vill och lyssnar när du känner för det. Många av oss kan inte tänka sig att hänga tvätt eller åka till jobbet utan en podd i öronen.

Idag är utbudet av riktigt bra trädgårdspoddar jättestort och det kan vara svårt att hitta rätt. Här har vi samlat svenska kvalitetspoddar om Trädgård, odling och det runtomkring.

26 aktuella trädgårdspoddar på svenska. Missa inte heller 20 avsomnade poddar i poddarkivet. Och tipsa oss gärna om nya poddar, maila hej@gecko.se!

Trädgårdspoddar för inspiration och odlingstips

Blommar det?

Trädgårdsprofilerna Tony Johansson och Peter Bengtsson är kanske mest kända från Trädgårdskampen på SVT. Här bjuder de på trevliga avsnitt om blommor, odling, kompost, trädgårdar och mer.

Hemsida, Podden på Spotify

Blomstersnack

Här är det fokus på sommarblommor. Snittbloms-odlaren Emma diskuterar med hobbyodlaren Johanna.

Podden på Spotify

 

Botaniska Trädgårdspodden

En lärorik podd där vi lär oss av proffsen. Trädgårdsmästare Anders Stålhand och botanisten Åsa Krüger samtalar med medarbetare på Göteborgs Botaniska Trädgård. En personlig favorit.

Hemsida, Podden på Spotify

EkoVäxpodden

NY Fokus på professionell ekologisk växtodling. Podden drivs av företaget Ekoväx som tillverkar och säljer eko-certifierat gödsel.

Podden på Spotify

 

Gräspodden

En podd med fokus på gräs.

Podden på Spotify

 

Gröna Fingrar Svart Jord

En podcast som handlar om 'odling, strävan efter ett enklare liv och drömmen om en grönare framtid'.

Podden på Spotify

 

Hanna och Rebeccas Trädgårdsliv

De lovar lära oss något nytt i varje avsnitt. I Hanna och Rebeccas podd samtalar de kring odling, inredning och trädgård. Halvtimmeslånga lättlyssnade avsnitt.

Hemsida, Podden på Spotify

I trädgården med Karin och Elsa

En landskapsarkitekt och en trädgårdsingenjör samtalar här om olika trädgårdsämnen, här finns historiska tillbakablickar, diskussioner om trender, sommarblommor, träd, jord, och mer. Avsnitten kommer oregelbundet men värda att vänta på.

Hemsida, Podden på Spotify

Jordkommissionen

Två av landers främsta matskribenter samlas i en podd som handlar om råvaror, odling, konservering och mycket mer.

Podden på Spotify

 

Kolonipodden

NY En podd om odling på koloniträdgårdar och mycket mer. Podden drivs av tidningen Koloniträdgården från Koloniträdgårdsförbundet.

Hemsida, Podden på Spotify

Linds Trädgårdspodd

Experterna på Växthust Linds på Gotland står för innehållet i den här podden. De för samtal om tex träd, buskar, blomsterängar och andra områden som vi trädgårdsentusiaster gärna lär oss mer om.

Podden på Spotify

 

Norrländska Trädgårdar

En podd för dig som bor i zon 5-7, fokus på odling i norrländska förhållanden.

Podden på Spotify

 

Röda vita rosen

Zetas Victoria Skoglund och journalisten och TV-personligheten Jenny Strömstedt i samtal om odling, trädgårdsplanering, jordförbättring och livet i allmänhet.

Podden på Spotify

 

Skillnadens

Sara Bäckmos driver sannolikt landets största trädgårdsblogg och youtube-kanal inom området. Nu har hon även återstartat podden.

Podden på Spotify

 

Skogspodden

En podd om skogsbruk som drivs av Per och Bo Jonasson. Här är det fokus på lönsamt skogsbruk med kvalitetsfokus som har hög biologisk mångfald och höga sociala värden.En intressant podd med intervjuer och massa kunskap, platsar i listan även om det kanske är en bit från 'trädgård'.

Podden på Spotify

 

Skönt Grönt Gott

Inredning, trädgård och mat ska det handla om men det blir lite kvinnligt företagande, resor och annat som har med livet att göra också. Ett samtal Jenny Eskång och Monika Lindström.

Hemsida, Podden på Spotify

Smaklöken

Weibulls podd som vill inspirera och skapa lust att odla. Avsnitt om att odla på liten yta, kompost, jord och gödsel, ätbart och mycket mer.

Podden på Spotify

 

Trädgården med Pernilla och John

Pernilla Månsson Colt och John Taylor, kända från SVTs Trädgårdstider, prata om livet i trädgården.

Podden på Spotify

 

Trädgårdsomästarna

Underhållande ny podd där Linnéa Kuling och Amir Seifalian diskuterar odling och allt däromkring.

Podden på Spotify

 

Trädgårdssnack

Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops trädgårdsdesigner, Annika Sjölin, har satt underrubriken 'För dig med gröna fingrar och jord under naglarna' på sin podd som startades i maj 2017.

Podden på Spotify

 

Trädgårdstrollets trädgårdspodd

I Trädgårdstrollet-podden är det mycket fokus på grönsaker och frukt och hur man väljer vilka sorter som passar. Lärorikt och inspirerande!

Podden på Spotify

 

Trädpodden

Här är det relationen mellan träd och människa som står i fokus. Trädnördarna Anton­ Spets och Gustav Nässlander står podden.

Podden på Spotify

 

Två Tanter snackar trädgård

NY Caroline och Katarinas pratar om trädgård och odling. En ny bekantskap för 2023.

Podden på Spotify

 

Ulrika och Lindas trädgårdspodd

Ulrika Levin (trädgårdsdesigner och arkitekt) och Linde Schilén (trädgårdsmästare och konstnär) samtalar om trädgård.

Hemsida, Podden på Spotify

Wexthusets trädgårdspodd

En podd från trädgårdsbutiken Wexthuset.

Podden på Spotify

 

Örtsystrar

NY En podd om örter och att ta tillvara på naturens skatter. Här ges råd om hur man kan använda växter för att må bra, skörda ätbart från naturen och ta tillvara på det på bästa sätt.

Podden på Spotify

 

Avsomnade poddar

Ankarloo & Backgård

En podd med två tjejer som pratar om sina framtidsplaner för sina gårdar; odling, djur, trädgård, blommor och livet på landet. Podden hade en 'grande finale' i november 2023.

Podden på Spotify

 

Arboristens podd

En podd som bara hann få ut några få avsnitt. Men om du är intresserad av beskärning och träd så är de värda en lyssning! Sista avsnittet i juli 2021.

Podden på Spotify

 

Biodlartips

Här lär vi oss om biodling genom ett underhållande samtal mellan en nybörjare och en erfaren biodlare. Senaste avsnittet i november 2022.

Podden på Spotify

 

Bokashi-podden

Det var ett tag sedan som senaste avsnittet kom ut i Bokashi-podden så den har halkat ner bland de avsomande. Kanske kommer Malin och Jenny tillbaka med fler avsnitt, det senaste kom i april 2022.

Podden på Spotify

 

Där gräset växer

De flesta trädgårdar har ju en skvätt gräsmatta och det är just gräsmattan som får mest kärlek i den här podden. Det verkar som att podden somnat av redan efter ett år så den hamnar här i arkivet. Sista avsnittet i augusti 2021.

Podden på Spotify

 

Grönsakslandet

Bella Lindes härliga podd med omväxlande samtal om odlingsfrossa, drömmar om självförsörjning, frösådd, grönsaksval, trädgårdböcker, kolonilotter, odlingsmyter, historia och mycket mer. En personlig favorit! Avsnitten kommer sällan men de är lyssningsvärda. Senaste avsnittet i augusti 2021.

Podden på Spotify

 

Kan själv

De presenterar själva sin pod med 'En podcast med jordiga fötter och en höna i famnen'. Senaste avsnittet i februari 2016.

Hemsida

Kolonisterna

Kolonipodden har koloniområdet Jonsereds Amerika som bas. Vissa kan tycka att avsnitten ibland kan vara lite flamsiga men det är annars en trivsam diskussion med många godbitar. Jonsereds Amerika vill odla de sorter som man odlade på 1800-talet. De tidiga avsnitten (fram till april 2018) hittar du på blogg-länken. Sista avsnittet på Spotify är från oktober 2021.

Hemsida, Podden på Spotify

Naturlycka

Hur kan vi värna naturen så att inte fler växter och djur dör ut? Det är fokus i den här podden, som är en poddifiering av boken Naturlycka som blev WWFs Pandabok 2021. Här intervjuas experter på humlor och kossor, viltmästare och naturvårdare. Åtta avsnitt, senaste kom i december 2021.

Podden på Spotify

 

Odla med Ola och Linnéa

En trädgårdspodd för nybörjare säger de själva. Trädgårdsrookien Ola Selmén tar hjälp av trädgårdsmästaren Linnèa Dickson. Sista avsnittet (?) i november 2022.

Podden på Spotify

 

Odla med P1

Det fanns ju radioprogram innan podcasts... Gamla hederliga Odla med P1 finns såklart också i podd-form, och det gör oss aldrig besvikna! Varje vecka, fyllt med nyttigheter och trädgårdssamtal. Från vårdagjämningen i mars till höstdagjämning i slutet av september. 2023 sändes det sista programmet.

Hemsida, Podden på Spotify

Odlarna

I den här podcasten träffar programledarna kända och mindre kända personer som får berätta om sina odlingar. Trivsamma samtal och fyllda av anektdoter och tips om hur man lyckas i trädgårdslandet. Ofta fokus på ätbart! Sista avsnittet i oktober 2021.

Hemsida, Podden på Spotify

Odling i norr

Fokus på odling i Norrland. Sista avsnittet i juni 2022.

Podden på Spotify

 

Sinnenas trädgårdspodd

En podd av Anna och Jouni Ekström som driver Sinnenas Ateljé Handelsträdgård och Blomsterbutik. Ännu en podd från Norrland, de finns i Piteå zon 5. Senaste avsnittet i januari 2023.

Podden på Spotify

 

Systrar som odlar

Lovisa och Julia är odlingsintresserade systrar som med podden vill informera, intressera och inspirera till odling, växter och trädgård. Podden är avsomnad och den kommer tas bort från podd-arkiven. Om du är intresserad kan du söka på Glädjens Odling på Youtube.

Trädgårdsarkitekterna

Trädgårdsingenjören Therese Rombrant samtalar med olika gäster om trädgårdsdesign, växter och trädgårdshistoria. En podd för dig som är intresserad av trädgård och miljöfrågor. Sista avsnittet i juni 2020.

Podden på Spotify

 

Trädgårdsindie

Emily Bratt's podstil är lite annorlunda än de övriga trädgårdspoddarna. På ett bra sätt. Här samtalas om trädgård i sociala medier, om trender och historia, om djur i trädgården och mycket mer. Tyvärr kom senaste avsnittet i augusti 2018. Vi hoppas på en fortsättning!!

Podden på Spotify

 

Trädgårdslivet med Elin och Malou

Podden hann med två avsnitt innan den verkar ha lagts ner i juli 2023.

Podden på Spotify

 

Trädgårdsmästarna

Lars Krantz och kollegor på Wij Trädgårdar. Senaste avsnittet augusti 2015.

Podden på Spotify

 

Två odlare emellan

När de populära trädgårdsbloggarna Sara Bäckmo och Johannes Wätterbäck lanserade sin podd i december 2016 gick den snabbt upp på mest-nedladdade-listorna. Inte undra på, en bra podd om grönsaksodling av två riktiga entusiaster. Sista avsnittet kom i december 2018.

Podden på Spotify

 

/senast uppdaterad 2023-12-23

Vad tycker du?

Hela denna text är upphovsrättsskyddad av Gecko Trädgårdsbutik. Citera oss gärna, men ange då källan med en länk till denna sida.

.