Trädgårdspoddar på svenska 2023

Trädgårdspoddar på svenska 2023

En podcast är som radio, fast bättre. Med din mobil, läsplatta eller dator prenumererar du på de program du vill och lyssnar när du känner för det. Många av oss kan inte tänka sig att hänga tvätt eller åka till jobbet utan en podd i öronen.

Idag är utbudet av riktigt bra trädgårdspoddar jättestort och det kan vara svårt att hitta rätt. Här har vi samlat svenska kvalitetspoddar om Trädgård, odling och det runtomkring.

24 aktuella trädgårdspoddar på svenska. Missa inte heller 17 avsomnade poddar i poddarkivet. Och tipsa oss gärna om nya poddar, maila hej@gecko.se!

Trädgårdspoddar för inspiration och odlingstips


Ankarloo & Backgård

En podd med två tjejer som pratar om sina framtidsplaner för sina gårdar; odling, djur, trädgård, blommor och livet på landet.

Podden på Spotify


Biodlartips

Här lär vi oss om biodling genom ett underhållande samtal mellan en nybörjare och en erfaren biodlare.

Hemsida, Podden på Spotify


Blommar det?

Trädgårdsprofilerna Tony Johansson och Peter Bengtsson är kanske mest kända från Trädgårdskampen på SVT. Här bjuder de på trevliga avsnitt om blommor, odling, kompost, trädgårdar och mer.

Hemsida, Podden på Spotify


Blomstersnack

NY! Här är det fokus på sommarblommor. Snittbloms-odlaren Emma diskuterar med hobbyodlaren Johanna.

Podden på Spotify


Botaniska Trädgårdspodden

En lärorik podd där vi lär oss av proffsen. Trädgårdsmästare Anders Stålhand och botanisten Åsa Krüger samtalar med medarbetare på Göteborgs Botaniska Trädgård. En personlig favorit.

Hemsida, Podden på Spotify


Gräspodden

En podd med fokus på gräs.

Podden på Spotify


Gröna Fingrar Svart Jord

En podcast som handlar om 'odling, strävan efter ett enklare liv och drömmen om en grönare framtid'. Poddens verkar ha (tillfälligt?) återuppstått i slutet av 2022.

Podden på Spotify


Hanna och Rebeccas Trädgårdsliv

De lovar lära oss något nytt i varje avsnitt. I Hanna och Rebeccas podd samtalar de kring odling, inredning och trädgård. Halvtimmeslånga lättlyssnade avsnitt.

Hemsida, Podden på Spotify


Hortikultura

NY! Podden kommer handla om trädgårdsodling och trädgårdsnäringens historia. Just nu (januari) finns bara en 'teaser', men snart kommer väl första avsnittet hoppas vi!

Podden på Spotify


I trädgården med Karin och Elsa

En landskapsarkitekt och en trädgårdsingenjör samtalar här om olika trädgårdsämnen, här finns historiska tillbakablickar, diskussioner om trender, sommarblommor, träd, jord, och mer.

Hemsida, Podden på Spotify


Jordkommissionen

NY! Två av landers främsta matskribenter samlas i en podd som handlar om råvaror, odling, konservering och mycket mer.

Podden på Spotify


Linds Trädgårdspodd

Experterna på Växthust Linds på Gotland står för innehållet i den här podden. De för samtal om tex träd, buskar, blomsterängar och andra områden som vi trädgårdsentusiaster gärna lär oss mer om.

Podden på Spotify


Norrländska Trädgårdar

En podd för dig som bor i zon 5-7, fokus på odling i norrländska förhållanden.

Podden på Spotify


Odla med Ola och Linnéa

En trädgårdspodd för nybörjare säger de själva. Trädgårdsrookien Ola Selmén tar hjälp av trädgårdsmästaren Linnèa Dickson.

Podden på Spotify


Odla med P1

Det fanns ju radioprogram innan podcasts... Gamla hederliga Odla med P1 finns såklart också i podd-form, och det gör oss aldrig besvikna! Varje vecka, fyllt med nyttigheter och trädgårdssamtal. Från vårdagjämningen i mars till höstdagjämning i slutet av september.

Hemsida, Podden på Spotify


Röda vita rosen

Zetas Victoria Skoglund och journalisten och TV-personligheten Jenny Strömstedt i samtal om odling, trädgårdsplanering, jordförbättring och livet i allmänhet.

Podden på Spotify


Sinnenas trädgårdspodd

En podd av Anna och Jouni Ekström som driver Sinnenas Ateljé Handelsträdgård och Blomsterbutik. Ännu en podd från Norrland, de finns i Piteå zon 5.

Podden på Spotify


Skillnadens

Sara Bäckmos driver sannolikt landets största trädgårdsblogg och youtube-kanal inom området. Nu har hon även återstartat podden.

Podden på Spotify


Skönt Grönt Gott

Inredning, trädgård och mat ska det handla om men det blir lite kvinnligt företagande, resor och annat som har med livet att göra också. Ett samtal Jenny Eskång och Monika Lindström.

Hemsida, Podden på Spotify


Trädgården med Pernilla och John

Pernilla Månsson Colt och John Taylor, kända från SVTs Trädgårdstider, prata om livet i trädgården.

Podden på Spotify


Trädgårdsomästarna

NY! Underhållande ny podd där Linnéa Kuling och Amir Seifalian diskuterar odling och allt däromkring.

Podden på Spotify


Trädgårdssnack

Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops trädgårdsdesigner, Annika Sjölin, har satt underrubriken 'För dig med gröna fingrar och jord under naglarna' på sin podd som startades i maj 2017.

Podden på Spotify


Ulrika och Lindas trädgårdspodd

Ulrika Levin (trädgårdsdesigner och arkitekt) och Linde Schilén (trädgårdsmästare och konstnär) samtalar om trädgård.

Hemsida, Podden på Spotify


Wexthusets trädgårdspodd

En podd från trädgårdsbutiken Wexthuset.

Podden på Spotify

Avsomnade poddar

Arboristens podd

En podd som bara hann få ut några få avsnitt. Men om du är intresserad av beskärning och träd så är de värda en lyssning!

Podden på Spotify

Bokashi-podden

Det var ett tag sedan som senaste avsnittet kom ut i Bokashi-podden så den har halkat ner bland de avsomande. Kanske kommer Malin och Jenny tillbaka med fler avsnitt.

Podden på Spotify

Där gräset växer

De flesta trädgårdar har ju en skvätt gräsmatta och det är just gräsmattan som får mest kärlek i den här podden. Det verkar som att podden somnat av redan efter ett år så den hamnar här i arkivet

Podden på Spotify

Grönsakslandet

Bella Lindes härliga podd med omväxlande samtal om odlingsfrossa, drömmar om självförsörjning, frösådd, grönsaksval, trädgårdböcker, kolonilotter, odlingsmyter, historia och mycket mer. En personlig favorit! Avsnitten kommer sällan men de är lyssningsvärda.

Hemsida, Podden på Spotify

Kan själv

De presenterar själva sin pod med 'En podcast med jordiga fötter och en höna i famnen'. Senaste avsnittet i februari 2016.

Hemsida

Kolonipodden

Kolonipodden har koloniområdet Jonsereds Amerika som bas. Vissa kan tycka att avsnitten ibland kan vara lite flamsiga men det är annars en trivsam diskussion med många godbitar. Jonsereds Amerika vill odla de sorter som man odlade på 1800-talet.

Hemsida

Naturlycka

Hur kan vi värna naturen så att inte fler växter och djur dör ut? Det är fokus i den här podden, som är en poddifiering av boken Naturlycka som blev WWFs Pandabok 2021. Här intervjuas experter på humlor och kossor, viltmästare och naturvårdare. Åtta avsnitt, senaste kom i december 2021.

Podden på Spotify

Odlarna

I den här podcasten träffar programledarna kända och mindre kända personer som får berätta om sina odlingar. Trivsamma samtal och fyllda av anektdoter och tips om hur man lyckas i trädgårdslandet. Ofta fokus på ätbart!

Hemsida, Podden på Spotify

Smaklöken

Weibulls podd som vill inspirera och skapa lust att odla. Avsnitt om att odla på liten yta, kompost, jord och gödsel, ätbart och mycket mer. Kanske inte helt avsomnad, men väldigt sporadiska avsnitt.

Podden på Spotify

Systrar som odlar

Lovisa och Julia är odlingsintresserade systrar som med podden vill informera, intressera och inspirera till odling, växter och trädgård. Podden är avsomnad och den kommer tas bort från podd-arkiven. Om du är intresserad kan du söka på Glädjens Odling på Youtube.

Trädgårdsarkitekterna

Trädgårdsingenjören Therese Rombrant samtalar med olika gäster om trädgårdsdesign, växter och trädgårdshistoria. En podd för dig som är intresserad av trädgård och miljöfrågor.

Podden på Spotify

Trädgårdsindie

Emily Bratt's podstil är lite annorlunda än de övriga trädgårdspoddarna. På ett bra sätt. Här samtalas om trädgård i sociala medier, om trender och historia, om djur i trädgården och mycket mer. Tyvärr kom senaste avsnittet i augusti 2018. Vi hoppas på en fortsättning!!

Podden på Spotify

Trädgårdsmästarna

Lars Krantz och kollegor på Wij Trädgårdar. Senaste avsnittet augusti 2015.

Podden på Spotify

Trädgårdspodden

Sveriges första trädgårdspodd där Åsa och Hanna samtalar om trädgårdens alla sidor. Trevlig podcast! Senaste avsnittet juli 2016.

Hemsida

Trädgårdstrollets trädgårdspodd

I Trädgårdstrollet-podden är det mycket fokus på grönsaker och frukt och hur man väljer vilka sorter som passar. Lärorikt och inspirerande!

Podden på Spotify

Trädpodden

Här är det relationen mellan träd och människa som står i fokus. Trädnördarna Anton­ Spets och Gustav Nässlander står podden.

Podden på Spotify

Två odlare emellan

När de populära trädgårdsbloggarna Sara Bäckmo och Johannes Wätterbäck lanserade sin podd i december 2016 gick den snabbt upp på mest-nedladdade-listorna. Inte undra på, en bra podd om grönsaksodling av två riktiga entusiaster. Vi hoppas de startar upp igen!

Hemsida, Podden på Spotify

/senast uppdaterad 2023-01-22

Vad tycker du?

Hela denna text är upphovsrättsskyddad av Gecko Trädgårdsbutik. Citera oss gärna, men ange då källan med en länk till denna sida.