Rosa Flamingo - trädgårdsflamingons historia

rosa trädgårdsflamingo - historia

De flesta av oss har någon slags relation till en Rosa flamingo i trädgården.

När den skapades 1957 var den en produkt av sin tid. Ingen kunde då ana att den ännu sex decennier senare skulle dyka upp i trädgårdar och på gräsmattor runt om i världen. Eller att den fortfarande skulle vara föremål för livliga diskussioner mellan de som ser flamingon som höjden av osmaklig kitch och oss som ser den som en nostalgisk blinkning till ett 50-tal fyllt av framtidstro och härlig design.

Framtidstro och optimism

Femtiotalet var ett decennium av framtidstro och optimism. USA hade klarat sig relativt bra undan andra världskriget, industrin blomstrade och ekonomin var god. Vanligt folk hade för första gången råd att köpa egna bilar, tv-apparater och skivspelare.

Utvecklingen inom industrin gick på högvarv. Att atomkraft och rymdteknik började utvecklas minns vi, men under 50-talet skedde också många andra viktiga landvinningar. Poliovaccin, antihistamin, pacemakern och p-piller är alla produkter av 50-talet. Inom elektroniken skapades den första datorn med halvledare istället för vacuumrör. Plast och andra petroleumprodukter fyllde hemmen. Utrustning som tidigare varit oåtkomliga för gemene man blev plötsligt del av vardagen, som luftkonditionering och avancerade hushållsmaskiner. Ett av förortens signum var stora, gröna gräsmattor, minutiöst skötta med åkgräsklippare och frikostigt med kemiska gödnings- och bekämpningsmedel.

Samhället blev allt mer mobilt, resandet tog fart och med det influenserna från varmare trakter. Karibien var i ropet, delvis tack vare Harry Belafontes hit 'Banana Boat Song' (1957). Istället för att åka till Jamaica blev Florida ett resmål som kändes både lyxigt och överkomligt och snart var Florida ett självklart semestermål för amerikaner norrifrån. Estetiken med vita stränder, palmer, solnedgångar och, just det, flamingos, spred sig över landet.

Ett USA präglat av kalla kriget

Samtidigt var 50-talets USA präglat av det kalla kriget. Det blodiga Koreakriget i början av decenniet och den allmänt spridda kommunist-skräcken satte djupa spår i alla samhällsskikt. Flera andra internationella kriser som Suezkrisen, Castros övertagande av makten i Kuba och en allmän instabilitet i Latinamerika satte också sin prägel på decenniet.

Inrikes var rasism och ras-segregation var fortfarande norm. Medborgarrättsrörelsen hade precis börjat ta fart i mitten av decenniet. Efterkrigstidens snabba tekniska utveckling med bland annat vätebomben (med atombomberna över Japan i färskt minne), kombinerat med oron att ryssarnas Sputnik-program var steget före amerikanerna mot rymden, bidrog till en känsla av otrygghet.

Fler artiklar och quiz i nyhetsbrevet!

Disneyland och Rock'n roll

Det var en tid med stora kulturella kontraster. Det är inte en slump att det var under 50-talet som USA lade till 'under God' till trohetseden och att kongressen gjorde 'In God We Trust' till nationens motto (även om det stått på sedlar och mynt sedan 1864).

En växande medelklass fyllde de nya förorterna, där det ofta skapades miljöer som var hårt styrda av konservativa sociala normer. Kärnfamiljen var idealet och (den vita medelklass-)kvinnans roll var att sköta hemmet och hålla ihop familjen. Första Disneyland öppnades 1955 och TV var fyllt med moraliskt uppbyggliga serier.

Samtidigt konsumerade tonåringarna musik, kultur och bensin som aldrig förr. Rockn'roll gjorde entré - 60 miljoner amerikaner sägs ha sett Elvis framträdande på Ed Sullivans Show 1956. Filmstjärnor som Marlon Brando och James Dean personifierade ungdomsångest och frustration i filmer som 'The wild one' (Vild ungdom) och 'Rebel without a cause' (Ung rebell). Konsumtionen av seriemagasin och böcker ('pulp fiction') ökade.

En generation av relativt köpstarka ungdomar fick mer och mer fokus i populärkultur, på TV och i reklam.

Design i högform

I takt med att konsumtionen ökade så blomstrade designen. Mycket av 50-talet präglades av pastellfärger, kontrastrika färgsättningar med rena enkla linjer. Rosa, turkos, ljusgult, mintgrönt, ljusblått, svart och vitt. Rosa var en av de allra trendigaste färgerna och bilder från 50-talet visar upp rosa kylskåp, rosa tvättmaskiner och (såklart) Elvis rosa Cadillac.

De amerikanska bilutvecklarna var i högform och ritade bilar med långa linjer och mycket krom.

Material som linoleum, krom och laminerat trä var fortsatt populärt, men det var ett nytt material som gjorde att produkterna kunde komma ner i pris - plasten. När plastmaterialen gjorde entré i konsumentprodukter möjliggjordes allt från kläder i polyester, Frigolit, rockringar, Lego (som vi känner det idag), plastpåsar för shopping, lätta resväskor, vinylklädda stolar, klämflaskor, barbiedockor och sneakers.

Det var alltså i detta USA som den Rosa Flamingon gjorde entré.

Den Rosa Plastflamingon

Faktum är att Union Products, som utvecklade och tillverkade den berömda flamingon, redan hade en serie mycket populära trädgårdsfigurer. Företaget grundades 1946 i Leominster, Massachusetts, för att tillverka 'Plastics for the Lawn'. I deras katalog fanns grodor, ankor, tuppar, grisar, hundar och till och med en flamingo.

1956 uppdrog företaget till Don Featherstone att designa en uppdaterad variant av deras bästsäljare (ankan), men i 3D. Att gå från platta ankor till ankor i tre dimensioner var en succé, och Don fick snart skapa en 3D-variant av en av deras andra storsäljare, flamingon. Till skillnad från ankor så fanns inte några flamingos i närområdet att skissa från så den unga designern använde bilder i National Geographic för att få en så korrekt återgivning av fågeln som möjligt.

Han gjorde en originalskulptur i lera, som sedan användes för att tillverka en form i gips. Från gispformen gjordes sedan en form för plasten. Den första fågeln producerade 1957. I original hade fågeln träben, men de visade sig för dyra och ersattes snart med de metallben som fortfarande följer med i paketet. Fåglarna tillverkades först i formsprutad polystyren men man övergick snabbt till polyeten som var mer hållbart och håller sin rosa färg mycket bra.

Plastflamingon i skarpt rosa plast såldes av flera av tidens stora varuhus och postorderföretag som Sears och Woolworth's. Sears skrev i sin katalog 1957 att fåglarna var 'Lifelike' och 'Lovely' men kände tydligen att de behövde förklara vad den skulle vara till så de skrev "Place in garden, lawn, to beautify landscape". De kostade då $2.76 paret och togs ur Sears katalog först 1970.

Flamingon blev med tiden en seglivad ikon. Med fallande efterfrågan och stigande råvarupriser har produktionen ibland varit i fara, men den tillverkas ännu idag i Massachusetts. Den har sålt i över 20 miljoner exemplar.

Över åren har dess popularitet varierat, från att under 60-talet av många föraktats som konsumism, över 70-talet då flamingo adopterades av subkulturer, till 80-talets nya breda intresse när Miami Vice bidrog till att återuppliva kärleken till den rosa flamingon.

Många år efter att hans första flamingo lämnade fabriken försökte Don Featherstone förklara succén i en intervju, med hans vanliga glimt i ögat: "I like to think it was the design", men fortsatte sedan "No, seriously, we sold people tropical elegance in a box for less than $10. Before that, only the wealthy could afford to have bad taste".

 

Kuriosa

  • Trots att man faktiskt lyckats utrota flamingon i USA på sent 1800-tal så hade lyxhotell i Florida tagit tillbaka fågeln under 1910- och 20-talen för att locka turister. Det första lyxhotellet på Miami Beach döptes till 'The Flamingo'. Flamingon och Florida blev synonymt med lyx och lättja, ett rykte de lyckats bevara trots att flamingo-motiv och namn snart blev vanliga på billiga motell, hotell och restauranger. I Palm Springs öppnades senare en berömd restaurang, och i Las Vegas ett berömt/ökänt kasino med samma namn.
  • 1971 kom John Waters film 'Pink Flamingos' och bilden av de rosa plastfåglarna som kitch cementerades, även om filmen i sig inte egentligen handlar om dem.
  • Don Featherstone vann det Alternativa Nobelpriset 1996. Han var den första vinnare som faktiskt kom till ceremonin och tog emot sitt pris 'in person'.
  • Under boomen på 80-talet började så många piratkopior dyka upp att originalet fick en signatur av Don Featherstone tryckt i plasten. Sedan dess kan man identifiera de 'riktiga' flamingosarna genom signaturen på fågelns rumpa.
  • Den rosa plastflamingon är 'the official bird of Madison, Wisconsin'.
  • Don Featherstone och hans fru bar alltid, sedan slutet av 70-talet, matchande kläder som Nancy Featherston ofta tillverkat själv. Kläderna hade ofta flamingo-mönster.
  • Don Featherstone döpte sin kreation till 'Phoenicopterus ruber plasticus'.
  • Två Flamingos från 1980 finns på Smithsonian National Museum of American History, beskrivna som "one of the best-known icons of American pop-culture kitsch".

 

 

Källor, bland annat

flamingo zombie plast
Ett par
 599 kr 
Finns i lager

Vad tycker du?

Hela denna text är upphovsrättsskyddad av Gecko Trädgårdsbutik. Citera oss gärna, men ange då källan med en länk till denna sida.