Hösttips till trädgården

Hösttips till trädgården

Hösten i trädgården har sin charm trots allt. Svala dagar då man kan göra det som man skjutit på under sommarmånaderna, pyssla om möbler och verktyg, förbereda för växternas vintervila och göra det fint inför den mörka årstiden. 

Vi bad våra kunder om deras bästa tips för höstfix i trädgården. Här är några av tipsen!

Låt alla vackra blad ligga kvar. Samla pinnar, ris, vissna löv och låt dem bli bon till igelkottar, nyckelpigor, spindlar, maskar. Tänd en kolgrill och grilla korv med senap, torkad lök, mos, räksallad.
Birgitta Holmqvist
Djuren som ger mig hopp och glädje i min trädgård Jag vaknar sent i höstmörkret, men jag hör dem kvittra utanför mitt sovrum. Kommer du snart ut med mat till oss! Går ut och hälsar dagen "Godmorgon mina vänner i äppelträdet". Igelkotten sover tryggt i halmen, massor med löv på hustaket för extra skydd om vintern blir kall. Skär upp en trekant från min hemgjorda talgkaka i kylskåpet, delar den i små små bitar, går ut på altanen och tippar ut maten i ett lågt fat med trådig botten. Jag behöver inte sätta skyddet över. Jag passar på er! Kokar mitt te och sätter mig bekvämt en bit från balkongdörren - så kommer de. Först kommer blåmesarna som föddes i holken bredvid min sovrumsdörr. Så kommer Talgoxarna som är dubbelt så stora och föddes i en holk bredvid. Koltrasten hoppar skyggt fram och äter sig mätt. När de flesta har stillat sin hunger så kommer den lilla skygge som som fick sitt namn när hon drack en droppe blod från Törnekronan beskriven i Selma Lagerlöfs "Fågel Rödbröst". Giriga gråsparvar och pilfinkar gör rent bord. En liten blåvingad tar ett dopp och lämnar lite poop så vattnet måste bytas. Timmarna flyger och jag är full av glädje.
Wivi Winberg
När löven trillat av från träden och blomkrukorna flyttat in känns det ofta tomt och då blir det extra fint med några nya trevliga trädgårdsfigurer som piggar upp i höstrusket.
Maria
På vintern skyddar snötäcket växterna, men är det snöfattigt kan de få det tufft. Kratta ihop höstlöven och sista gräsklippet och lägg över växterna i rabatterna, när våren kommer ger de dessutom extra näring.
Karin J
Forma en halv boll av hönsnät, täck med mossa och stick igenom en batteridriven ljusslinga underifrån här o där i mossan så bara lampan sticker fram lite, lägg på ett stort fat eller i en kruka!
Stina Strömberg
Varva ner och njut av det vackra skådespel naturen bjuder på.
Jag fyller trädgården med solcellslamporna, sätter så att de lyser upp rosor och dahlior. Sätter längs gångar så man kan gå där när mörkret faller. Har batterislingor runt portaler. #meraljustillfolket.
Swang
Ljusslingor i träd och buskar blir så himla mysigt, och gör att det känns ljusare även i brist på snö. Dessutom kan man passa på att sätta ner massor av lökar, de har man ju inte glädje av nu, men tänk vilken lycka i vår när tulpaner, narcisser och snödroppar ploppar upp!
Camilla
Låt stå! Vik ner annueller och låt makarna göra jobbet med jordförbättring. Klart i vår.
Ninna
Det låter kanske inte så spexigt när jag skriver det. Men se till att plantera vårlökar nu. Och ännu bättre köp de som reas ut och köp dubbelt så många än du tänkt från början. När vintern närmar sig sitt slut och krokus, tulpaner och allium smyger upp så blir i alla fall jag så himla glad. Gör detta varje höst!
Angelica
Samla löven lägg på odlingslådorna som kompostering.
Jonny
När löven fallit av vinbärsbuskarna kan man rensa ur dem. Någon äldre mörk gren kan du ta bort helt. Klart till våren!
AG
Plantera vårlökar där man inte hunnit göra iordning sedan tidigare. Då kan man titta på den ytan under hela vintern och hösten och ”se” det fina som kommer, inte det som inte är iordning.
Granne med Selma
Älskar lyktor av olika slag! BORT med mörkert och KOM ljusmys.
Förbered en täckodling för nästa år Ta vara på allt "skräp", dvs. löv, högt gräs mm. och samla det på ett ställe där du vill ha en täckodling i vår. Det är så roligt att skörda t.ex. rena potatisar som ligger som ägg i ett fågelbo. OBS! Det behövs massor av täckmaterial och även till påfyllning efter ett tag!
Helena med kompisar vid Hjälmaren
Jag tänder några levande ljus en del kvällar vid ett stenparti för att jaga bort lite mörker.
Maze
Sätta växter i krukor med varma färger kombinerat med grått och grönt. Så det ger ett varmt intryck och ett varmt välkomnande.
Hedvig Nyblad
Tända ljus och göra fina uppsättningar med blommor och granar och ljung. Göra kransar.
Erika Hjälte
Jag älskar mina redskap och är såklart i väldigt stort behov av dem så nu på hösten brukar jag impregnera dem med olja. Gräsklipparen som drivs på bensin tömmer jag på olja och gör rent tändstiften - livstiden förlängs faktiskt om man rengör och smörjer klippare, sågar & saxar. Det känns toppen sen att få börja odlingssäsongen med bra, ordentliga redskap! 
Jessica Åkesson 
Klipp gräset en sista gång, samla upp löven som fallit i en hög åt igelkottarna, passa på att hänga upp belysning innan snön kommer, och pynta med vackra skulpturer, krukor i betong och vinterväxter, så har du en trädgård att njuta av även under den mörka tiden på året, 
Sunni 
Skaffa en lövuppsamlare till åkklipparen, då blir det roligt att köra den igen tycker barnen.
Ådi 
Måna om pallkragarna genom att gräva och sedan lägga ett täcke med färgglada löv överst! Ser trevligt ut och tillför näring då maskarna något att jobba med under vintervilan!
Vi kör familjeträffar i trädgården... jobbar ung som gammal i ett par timmar! Sen grilla korv! Lika enkelt och så kul att jobba ihop 
Anne 
Plantera höstfärgsprakande små rönnar eller lönnar i stora krukor eller rabatter vid entrén! Bästa jag gjort i trädgården! 
Sandra 
Sätt upp mysig belysning i trädgården, så stämningsfullt! Jag gör även mysigt för våra små vänner fåglarna med en massa goda fröer. 
Frida Willners 
Superfynda på plantskolornas reor och gör nya rabatter i trädgården .
Sofia 
Samla ihop en stor lövhög och hoppa i den tillsammans med barnbarnen! 
Lena Eriksson 
Låt blad och löv ligga kvar på marken över vintern i den mån det går och klipp sen gräset med löven på våren istället. Blir jättebra gödsling för gräsmattan. 
Fian 
Gör egna talgbollar till fåglarna och häng upp. Kokosfett smälte blanda i kokosrussin fruktbitar häll upp i formar sätt i ett snöre och frys in dom. Mycket populärt och billigare . 
Michael 
Kör över alla löv med gräsklipparen, efter barnbarnen busat i lövhögarna, fin mylla och jordförbättring!
Mona-Lisa
Gillar att göra rosor av färggranna lönnlöv och sätta dom i krukor och amplar.
Kompostera i odlingslådor när grönsakerna är skördade. Bokashiströ skyndar på processen. (Bild via e-post) 
Marianne Hertzberg 

Fler artiklar och quiz i nyhetsbrevet!

Att så sommarblommor i rabatterna på hösten. 
Låt en vacker zinkkruka med grenar från tall och gran och mossa och ett ledblockljus få göra trädgården vacker i denna mörka årstid. 
Birgitta
Återanvänd växter från trädgården. Låt chili och pelargoner övervintra ljust och svalt. Ta frön från de blommor och grönsaker som funkar bra i din trädgård, tex tomater, solrosor och tagetes. 
Jenny Grahn 
innan frosten och vintern kommer så har naturen mycket kottar, lingonris, kvistar och mycket mer kan man skapa fina arrangemang till höst o vinter krukorna att spraya kottar i silver eller bara i vitt ihop med ljung är populärt här hemma ser trevligt ut och roligt att pyssla lite återbruk förutom sprayfärgen ni får dela 
Titti Skarp 
Plocka upp kottar i trägård / natur. Ta in och torka så de öppnar upp sig lite. Spara alla stearinstumpar - smält i vattenbad. Doppa kottarna - och vips så har du världens bästa braständare. Som dessutom är väldigt vackra! 
Trollmor 
Ta på dig varma kläder. Ta med dig ut en termos med kaffe, varm choklad eller glögg. Tänd en eldkorg. Pyssla I trädgården utan stress. Ta goa pauser. Njuuut av trädgården året runt. 
Sylvia 
Att har mysigt trädgården med mycket lyktor att tända o blommor vackra färger 
Anneli Persson 
Ljus och värme är vad vi behöver i höstmörkret, så jag smyckar trädgården med lyktor, ljushållare, marschallhållare och vedkorgar, tänder upp och myser! 
Annika Nordin 
Se det vackra i höstens förfall. Klipp inte ner växter för tidigt. 
En japansk lykta med plättar i luften runt fötterna placeras i en kruka tillsammans med en liten ljusslinga. 
Att täcka rabatter med höstlöv och granris så klarar dessa vintern bättre. 
Ingrid Åberg 
Låta löv å gräs vara kvar över vintern. Vänta med att klippa ner buskar med blad till våren. Det är så vackert med frost på. Ställa ut olika fågelmatare även ett fat med ljummet vatten i.
Birgitta Holmqvist 
Räfsa gräsmattan på löv. Ett tips är att klippa ner löven och finfördela dem med hjälp av gräsklipparen, finfördelade löv skyddar gräsmattans rötter mot tjälen. Använd även löven för att skydda dina buskar, rabatter samt växter som ska övervintras. När våren kommer ger de dessutom extra näring. 
Mammsen 
Vi låter alla löv ligga kvar över vintern som skydd för gräsmattan i vårt sommarhus. Sen till våren när det är tort på gräsmattan så klipper ner löven med gräsklippare så det blir bara smulor kvar av löven. Ibland händer det vi gör så innan vintern. Blir även då skydd för gräsmattan men inte lika som man låter löven vara kvar under hela vintern. Sen när sommaren kommer inga löv kvar och gräsmattan är fin och fått näring . 
Carina Ramsell 
Samla frön från perenner, både hemma och från vänners trädgårdar (fråga innan bara!). Sen sår man fröerna i krukor som sätts antingen i växthus eller grävs ner i rabatten. Märk krukorna! Man tror man minns vad man satt men vintern är lång... Med lite tur (och kanske en gnutta skicklighet) så har man nya plantor till våren som kan glädja både en själv och andra. 
Lotta 
Dekorera trädgården med lyktor, höstblommor i frost tåliga krukor och börja planera inför kommande vår/sommar. Köp in krukor, amplar och trädgårdsmöbler på hösten då det är rea. 
Maria Åsentorp 
Nu när träd och buskar tappat sina blad och löv så är mitt tips att hänga upp fint ull pynt bland grenarna. Flera funktioner i ett det blir förstås vackert, ull har en doft som hjortdjur inte tycker om så då äter de inte upp min trädgård under höst och vintern. Men inte nog med detta fåglarna får användning av ullen när de bygger sina bon. Har hängt ut ull tussar i min trädgård i flera år och det funkar fantastiskt bra lycka till. Och jag glömde det är givetvis bra för miljön då ull är 100% naturligt.
Carolina 
Plocka Kottar och dränera i höstkrukan, blir det billigare, mindre jord behövs. Måla lite av kottarna, lägg som prydnad ovanpå mossa, och lite enris. Sätt dit utetomten vid advent, och batterislingor. 
Lena Forsell 
Låt bli att städa alltför noga på hösten. Låt perennerna bilda vinterståndare om de har vackra fröställningar. Kratta alltför tjocka lager löv från gräsmattan in i rabatterna där de skyddar mot frost och maskarna bildar humus av dem. Kratta dock bort löven från gångarna så man inte halkar på dem. Markera gärna gångarna med några vackra ljuspunkter. 
Det första vi ska göra är att sätta upp ett ljusträd i en större blomkruka tillsammans med växten där - en hortensia. Allt för att hålla mörkret på avstånd... Och sist men inte minst - hänga upp fågelnötter på ett par ställen i trädgården. Är så roligt att se våra bevingade vänner komma. 
Irma 
Att inte plocka in utemöblerna för tidigt så att man hinner grilla lunchkorv och njuta i oktobersolen.
Kim 
Plantera tulpanlökar i odlingslådorna, skapa fina kransar med röda äpplen. Uteyktor och krysantemum vid entréer? Ljusslingor!! I krukor och glasburkar! Njut av färggranna höstlöv, skapa höstkransar med löv och snönbär och nypon. Ta in fröställningar från vallmo mm och låt torka inomhus. Dekorativt! Kastanjer i ett rabarber-betongfat. 
Christina Sw 

Kommentarer

Köper också lök på rea varje år, fyller på i trädgården varje år med scilla, parlhyacinter, allium och tulpaner/ påskliljor/ narcisser. Längtar så mycket efter det på våren och blir så glad när det tittar upp.

Vad tycker du?

Hela denna text är upphovsrättsskyddad av Gecko Trädgårdsbutik. Citera oss gärna, men ange då källan med en länk till denna sida.