9 goda, enkla och annorlunda recept på äpplen

Äpplen recept

Att ha äpplen i överflöd är en lyx, och det är roligt att experimentera med nya recept, mattillbehör, efterrätter och kakor. Här är några roliga, enkla och goda äppel-recept.

Provat o smakat? Hur blev det? Eller har du fler tips för vad vi ska göra med alla äpplen? Tipsa i kommentarerna!!

9 goda, enkla och annorlunda äppelrecept

Mammas äppelkaka

Det här är nog världens godaste äppelkaka. Och galet enkel att göra.

Skär äpplen i smala halvmånar. Låt skalet sitta kvar, det blir kakan bara godare av. Smeten blandar du av 3dl socker, 1.5dl mjölk, 3dl mjöl och 2 tsk bakpulver. Häll smeten i en smord form eller ugnsfast stekpanna och täck ytan med äpplen, stick gärna ner dem i smeten som små uppochnervända båtar. Det ska vara mycket äpplen. Strö sedan mycket socker och kanel över kakan och avsluta med några klickar smör eller margarin. Grädda vid 225C tills ytan är krispig och kakan lossnar från formen.

Äppelmos

Det är så enkelt att koka ett gott äpplemos att det nästan är löjligt att inte ha hemkokat mos till pannkakorna.

Skala och kärna ur 4 kg äpplen och skär dem i bitar. Koka dem i några dl vatten tills äpplena är mjuka och enkla att trycka till ett mos. Om du vill kan du sätta till en knapp dl citronjuice till blandningen. Mixa moset med en stavmixer och blanda sedan i 2-3 dl socker och låt det koka några minuter. Ta mer socker om du vill ha ett sötare mos.

Äppelchutney

Äpplen, råsocker, kryddor och vinäger blir en jättegod hemgjord chutney, ett perfekt tillbehör att ta fram ur kylskåpet.

1.5kg skalade och tärnade äpplen får sjuda i 30-40 minuter tillsammans med 8dl brunt råsocker, 8dl russin, två hackade lökar, 7dl äppelcidervinäger och kryddor (2 tsk senapsfrö och 2 tsk ingefära). Lägg i några chiliflingor eller några bitar färsk chili för en hetare chutney.

Kanderat äpple

Använd små äpplen till de här godbitarna. Sätt en pinne i varje äpple, de ska ju bli som klubbor när de är klara.

Använd en tjockbottnad kastrull och koka upp 5dl strösocker, en halv tesked vinäger och en dryg dl vatten. Ta vätskan till 150C och ta sedan kastrullen av spisplattan. Blanda i lite karamellfärg till den kulör du vill ha. När vätskan slutat bubbla doppar du äpplet i sockerblandningen, du kanske måste tippa lite på kastrullen så du kan få socker runt om äpplet. Om du vill så vänder du dem också i strössel eller något annat som fastnar på ytan av sockret. Ställ sedan äpplet på bakplåtspapper att svalna.

Fler artiklar och quiz i nyhetsbrevet!

Äppelmust

Ju senare ditt äpple mognar, desto fylligare och mer smakrik must blir det av det.

Must tillverkar du antingen själv i en råsaft-centrifug eller en fruktpress, eller genom att ta din frukt till ett musteri. Numera finns många musterier runt om i landet, vissa kommer till och med hem till dig och mustar på plats. Pastörisera musten så håller den sig länge!

Torkade äpplen

De torkade äpplena är supergoda som de är, men funkar också nerklippta i müsli till frukostfilen eller som energi-snask tillsammans med russin och klippta fikon.

Skär 2-3 mm tjocka skivor av äpplena och sprid ut skivorna på bakplåtspapper och torka i ugnen vid 80C. Om du har varmluftsugn så kan du torka flera plåtar åt gången. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukten som dunstar ur frukten. Det tar 3-5 timmar att torka äpplena. Istället för att torka i ugn kan du skära ringar av urkärnade äpplen och hänga dem att torka i luften.

Äppelsirap

Det här blir en söt och god sirap att ringla över amerikanska pannkakor till söndagsfrukosten.

Koka mos av 2 kg urkärnade äpplen tillsammans med lite vatten. Sila ur vätskan ur moset och koka upp igen med 7dl socker och några kanelstänger. Koka utan lock så att blandingen tjocknar under kokningen. Ju längre du kokar desto tjockare blir sirapen. Koka en knapp halvtimme och skumma under tiden. Välj gärna röda äpplen så blir den en fint rosa färg på sirapen.

Segt äppelgodis

När du ändå gör äppelsirap kan du passa på att göra lite segt äppelgodis.

Koka några skalade, urkärnade äpplen tills de är mjuka. Använd stavmixer för att göra ett slätt mos och sila sedan av saften. Bred ut moset i ett tunt lager på ett bakplåtspapper och ställ moset i ugnen att torka (100C är lagom) i några timmar. Skär det sega äppelgodiset i bitar och doppa dem i socker. Eller kanske en socker-kanel eller socker-kardemumma-blandning. Blanda i lite citronsyra i sockret för en sötsur yta.

Äppelsmör

Det här krämiga tillbehöret är enkelt att göra och passar jättebra till ostbrickan, på kex, eller på rostat bröd.

Skär 2kg äpplen i bitar utan skal eller kärnor. Koka dem tillsammans med 2.5dl äppelcider (inte vinäger), 2dl brunt socker, 2 tsk kanel, 1/4 tsk kryddnejlika och 1/4 tsk flingsalt. Koka tills äpplena är riktigt mjuka, ta sedan av kastrullen från värmen och mixa till en slät smet. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt koka långsamt utan lock i minst en timme, tills du har en tjock, sammetslen, krämigt äppelsmör. Avsluta med att röra ner 1 msk citronjuice i smöret.

Äppelsorbet

Slutligen, den perfekta efterrätten - äppelsorbet.

Skala och kärna ur fyra stora syrliga äpplen och skär dem i bitar. Blanda äpplena med fyra msk citronjuice, fyra msk socker och 3dl äppeljuice och låt koka tills äpplena är mjuka. Använd stavmixer eller matberedare för att skapa ett slätt mos. Blanda i lite grön karamellfärg och ställ sedan moset i frysen. Låt den stå minst över natten, den ska vara helt fryst. Ta ut den och kör den i mixern igen så den slås isär. Nu kan du också lägga upp i serveringsglas om du vill. Sedan in i frysen igen tills den ska ätas.

Vad tycker du?

Hela denna text är upphovsrättsskyddad av Gecko Trädgårdsbutik. Citera oss gärna, men ange då källan med en länk till denna sida.